Diaconescu: Romania va evalua strict economic o eventuala propunere pentru South Stream

Miercuri, 26 August 2009, ora 13:23
1411 citiri
Diaconescu: Romania va evalua strict economic o eventuala propunere pentru South Stream

Romania va evalua o eventuala propunere din partea Rusiei in ceea ce priveste South Stream exclusiv din punct de vedere economic, dar respinge categoric folosirea gazului si a petrolului ca instrumente politice, a declarat pentru Today's Zaman ministrul de externe Cristian Diaconescu, potrivit NewsIn.

Cotidianul turc Today's Zaman i-a luat ministrului roman de externe Cristian Diaconescu un interviu in contextul vizitei sale de lucru pe care o incepe miercuri in Turcia.

"Ministrul de externe a parut foarte multumit de nivelul relatiei bilaterale cu Turcia si spera ca cele doua tari vor avea proiecte comune in tari terte si in regiune. Diaconescu a mai spus ca UE trebuie sa ia in considerare valoarea adaugata pe care aderarea Turciei ar putea-o aduce si a avertizat ca Romania este categoric impotriva folosirii petrolului si gazului ca arma politica", scrie publicatia turca.

Cristian Diaconescu a evidentiat pentru publicatia turca faptul ca proiectul Nabucco este pentru Romania o sursa alternativa de energie, care trebuie evaluata numai din perspectiva economica.

"Pentru Romania, gasirea unei surse alternative pentru orice materie prima nu este o miscare strategica sau tactica. Vorbim foarte clar in ceea ce priveste Nabucco. Romania este parte a Nabucco pentru ca este singura alternativa economica pe care o avem", a declarat ministrul de externe.

Avand in vedere ca, dupa ce Turcia a semnat acordul pentru Nabucco de la Ankara, a semnat un document asemanator si cu Rusia pentru proiectul considerat rival, South Stream, Diaconescu a fost intrebat daca Romania este interesata sa se alature South Stream.

"Momentan, ar trebui mai intai sa primim o propunere in ceea ce priveste South Stream. Este prea devreme sa pot spune daca South Stream este un proiect in care sa fim interesati. Luand in considerare ca evaluam situatia numai din punct de vedere economic, ceea ce este bun din punct de vedere economic este bun si pentru Romania. Dar pentru moment, nu avem inca o pozitie economica in ceea ce priveste South Stream, independent de faptul ca South Stream va traversa platoul nostru continental din Marea Neagra", a subliniat Cristian Diaconescu.

Vorbind despre viziunea Romaniei de a nu folosi gazul si petrolul ca instrument strategic, publicatia turca ii da ministrului romam exemplul crizei gazelor dintre Rusia si Ucraina. In acest context, Diaconescu este intrebat daca este impotriva folosirii resurselor energetice ca instrument politic.

"Speram ca orice polemica si diferend dintre Rusia si Ucraina nu va afecta relatiile economice cu Europa. Ceea ce ne dorim este ca oamenii sa nu sufere in timpul iernii. Din nou privim problema din punct de vedere economic si speram ca tranzitul de gaz nu va fi oprit din orice motiv. Acesta este singurul si principalul argument: sa putem distribui gaz catre populatie si pentru consumatorii economici fara a fi amenintati ca, la un moment dat, din motive ce nu au nicio legatura cu noi, aceste livrari vor fi oprite. Respingem in mod categoric o strategie de politica externa bazata pe gaz sau petrol", a declarat ferm seful diplomatiei romane.

In ceea ce priveste rolul Romaniei in NATO si dezacordul aparent al Rusiei fata de implicarea Romaniei in aceasta structura, Diaconescu a reiterat principiul dupa care se ghideaza Romania in acest sens: "Participarea noastra in NATO se realizeaza in ideea de a promova pacea, stabilitatea si securitatea pentru comunitatea internationala. Nu suntem in contradictie cu interesele de securitate ale altor tari si nu dezvoltam o atitudine de adversitate fata de nicio parte terta". "Cat despre pozitia Rusiei, vreau sa va reamintesc de efortul nostru de a promova ideea conceptului 'de noua securitate', nu numai pentru Europa, ci si pentru comunitatea internationala. Rusia este un actor-cheie in acest dialog. Asadar, din punct de vedere conceptual, suntem foarte doritori sa avem Rusia la masa de discutii pentru a gasi solutii pozitive pentru popoarele noastre. Recunoastem importanta Rusiei, iar acest lucru este valabil nu numai pentru dialogul privind securitatea la Marea Neagra", a completat seful diplomatiei romane.

Totodata, ministrul a asigurat ca Romania sustine deplin extinderea NATO si a UE. "Exista anumite conflicte inghetate si anumite amenintari asimetrice in zona Marii Negre pe care trebuie sa le combatem. Pentru solutionarea pasnica a acestor conflicte, trebuie ca NATO sa se extinda", a aratat Cristian Diaconescu.

Intrebat daca Romania are aceeasi atitudinde si fata de Georgia, Diaconescu a spus ca nu poate reitera decat ceea ce s-a decis la summitul NATO de la Bucuresti.

"Ideea promovarii aspiratiilor Georgiei de a deveni membru al NATO ramane neschimbata. Pe de alta parte, ne asteptam ca noii membri ai NATO sau candidatii sa respecte normele si valorile organizatiei si sa realizeze pe plan intern reformele necesare pentru a se califica pentru aderarea la aceasta organizatie", a punctat ministrul roman.

Diaconescu a sugerat, de asemenea, ca nu este de acord cu cei care spun ca UE si-a pierdut capacitatea de a digera noi membri.

"Exista oameni care sustin ca procesul de extindere al UE ar trebui incetinit pana cand procesul de digerare a noilor membri este incheiat. Dar eu cred ca unul dintre rolurile vitale ale UE si NATO este sa continue sa se dezvolte si sa promoveze principii si valori, pentru ca altfel dezvoltarea interna ar fi inghetata. Este adevarat ca ajustarea la diferite aspiratii, diferite nivele de dezvoltare sociala si economica a noilor candidati este dificila, dar spiritul proaspat si capacitatea de a aborda noi probleme, de la criza economica la securitatea regionala, pe care noii candidati o pot aduce cu sine nu este de neglijat. Turcia este mult mai aproape si mult mai activa in unele regiuni decat unele tari NATO sau UE", a subliniat seful diplomatiei.

"Noi incurajam tarile UE sa ia in considerare, in mod serios, candidatura Turciei sau ale unor tari din Balcanii de Vest si sa ia in considerare capacitatea acestor tari de a aduce un nou spirit in UE. Nu vrem sa fim sceptici. Europa trebuie sa accepte complexitatea comunitatii internationale asa cum este aceasta. Altfel nu va fi capabila sa deserveasca adevaratele nevoi ale oamenilor", a adaugat Diaconescu.

Intrebat de rezultatele sub asteptari ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN), Diaconescu a explicat ca este necesar un parteneriat mai puternic intre aceasta organizatie si UE sau NATO.

"Turcia si Romania sunt printre natiunile fondatoare ale acestei organizatii regionale, care poate fi considerata cea de a doua mare organizatie, dupa UE. Scopul principal al acestei organizatii este cooperarea economica, schimburile comerciale si crearea unor legaturi mai puternice intre tarile de la Marea Neagra, atat la nivel bilateral, cat si la nivel regional. Toate tarile membre sunt interesate sa atinga acest scop. Bineinteles, in regiunea Marii Negre, tarile sunt foarte diferite, comunitatile etnice variaza foarte mult, iar perspectivele si dezvoltarea economica sunt diferitre. Acesta ar fi trebuit sa fie un argument pentru dezvoltarea unei relatii specifice, in cadrul organizatiei, cu UE, dar din pacate nu vedem niciun proiect major in acest sens. Cred ca situatia trebui sa se schimbe, iar OCEMN trebuie sa fie considerata unul dintre partenerii principali ai UE si NATO", a argumentat ministrul roman.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu efectueaza de miercuri pana vineri o vizita oficiala in Turcia, unde se va intalni cu omologul turc, Ahmet Davutoglu, dar si cu presedintele statului, Abdullah Gül, vizita avand o puternica componenta economica. La Istanbul, ministrul va inaugura noua cladire a Consulatului General al Romaniei. 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#diaconescu, #discutii, #propuneri, #south, #stream, #turcia , #stiri BNR