Dilema BNR

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 08:54
1335 citiri
Dilema BNR

Banca Nationala a Romaniei a ajuns intr-un punct in care nu stie ce sa faca: sa ajute cursul lovit de criza sau sa imprumute bancile, pentru a scadea dobanzile.

BNR urmeaza sa decida luni daca va reinnoi creditele de refinantare acordate in urma cu o saptamana, in conditiile in care dobanzile sunt in continuare la niveluri ridicate, insa nu trebuie sa neglijeze nici deprecierea cursului, informeaza Ziarul Financiar.

Printr-un credit pe patru zile oferit bancilor comerciale, la o dobanda de 8% pe an, BNR a injectat joia trecuta in piata aproape 12 miliarde de lei, echivalentul a 2,8 miliarde de euro. Cu toate acestea dobanzile pentru plasamentele pe termene scurte nu au scazut.

"S-ar putea ca BNR sa nu faca astazi (n.r. luni) o licitatie pentru oferirea de credite. Bancile pot accesa fonduri prin facilitatea Lombard, la 12% pe an, iar prin dobanzi mai mari este stimulata revenirea cursului", a declarat un dealer pentru sursa citata.

In cazul in care BNR nu va acorda noi credite de refinantare, dobanzile nu se vor micsora, ci din contra vor creste.

Dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele au crescut foarte mult in ultima perioada, ajungand la niveluri de peste 9,2% pe an. De asemenea, lichiditatea pietei s-a redus dramatic, in timp ce dealerii asteapta sa vada ce decizie ia BNR.

"Instabilitatea politica a crescut incertitudinea si a sporit riscurile legate de o depreciere a leului. Noi pierderi pentru leu in viitorul apropiat nu pot fi excluse, dar inca mai credem ca miscarea va fi controlata", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, in legatura cu a doua problema a BNR.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING spune ca pentru BNR va fi din ce in ce mai greu sa protejeze leul.

"Va fi tot mai dificil pentru BNR sa continue sa protejeze leul in conditiile in care tensiunile politice se suprapun cu o serie de factori care pun leul sub presiune si cresc probabilitatea ca tjntele negociate cu Fondul Monetar International sa nu fie atinse. Totodata, diminuarea interventiilor ar insemna o presiune mai mica pe piata monetara, ceea ce ar permite ajustarea dobanzilor la creditele pentru populatie si companii", spune acesta.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#bnr, #banci, #imprumut, #curs, #euro, #dobanzi , #stiri BNR