Dobanda cheie de 9,5% pe an: benefica pentru economie, pericol pentru leu

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 15:42
1701 citiri
Dobanda cheie de 9,5% pe an: benefica pentru economie, pericol pentru leu

Scaderea dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,50% pe an va reduce, in timp, dobanzile la credite, ceea ce ar trebui sa relanseze creditarea si sa stimuleze economia, dar ar putea atrage si deprecierea leului, generand probleme in randul imprumuturilor in valuta, considera analistii, informeaza NewsIn.

Faptul ca banca centrala a redus din nou dobanda de politica monetara, chiar peste asteptarile pietei, a fost interpretat ca un semn ca astfel de decizii vor mai urma, scopul fiind acela de a relansa economia, afectata de recesiune.

"E o surpriza placuta si un semnal de consolidare a unui trend de scadere a dobanzilor, care deschide portile unor noi reduceri. Este un semnal bun pentru sustinerea economiei", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, a precizat, insa, ca "impactul maxim al acestor decizii se va vedea intr-un an, un an si jumatate, in conditiile in care ratele dobanzilor pe termen scurt au scazut destul de repede, dar cele pe un an sau chiar mai mult mai au mult pana sa scada, mai ales intr-un ritm sustinut".

Astfel, Chidesciuc se asteapta ca ratele dobanzilor la credite sa scada abia spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru, in august-septembrie, deoarece bancile trebuie sa vada ca noua situatie le permite o scadere sustenabila a ratelor dobanzilor.

"Scaderile dobanzilor la credite vor continua catre finalul lui 2009 si in 2010, pentru ca fara ele nu se poate, in conditiile in care cererea de credite e foarte slaba, iar pentru a fi readusa la viata trebuie scazute dobanzile", a declarat, pentru NewsIn, Chidesciuc.

Creditarea nu isi va reveni daca nu scad si rezervele minime

Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera, insa, ca "scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale trebuie urmata de masuri ceva mai eficiente, care sa exercite presiune si asupra bancilor sa crediteze".

"In maximum doua saptamani BNR trebuie sa scada rezervele minime obligatorii, cu cel putin 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, pana la 35% si pana la 15% pe lei, de la 18%", a declarat, pentru NewsIn, consultantul financiar Bogdan Baltazar.

La randul sau, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, considera ca "pana nu scad rezervele minime, creditarea nu se va relua".

In plus, "creditarea tine de o chestiune fundamental economica: bancile nu au incredere in mediul economic. Poate ca statisticile arata o usoara crestere a creditului, dar in economie nu se simte", a adaugat Parvan.

Creditele neperformante vor continua sa creasca pana in 2010-2011

Reluarea creditarii prin diminuarea treptata a dobanzilor nu va reduce, insa, creditele neperformante. Din contra, analistii se asteapta ca volumul acestora sa creasca in perioada urmatoare, chiar si pana in 2011, cu toate ca economia Romaniei ar putea incepe sa isi revina din 2010.

"Creditele in lei sunt in prezent creditele cu probleme, din cauza cresterii sustinute a dobanzilor in ultimele luni, dar e de asteptat ca, pe viitor, presiunea sa se mute pe creditele in valuta, ca urmare a deprecierii leului, de la inceputul anului si pana in prezent, precum si cea care, mai mult ca sigur, va urma de acum incolo", a mai spus Chidesciuc.

Din iunie 2007 pana in februarie 2009, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat constant rata dobanzii cheie, de la 7% la 10,25% pe an, prima reducere avand loc la inceputul lunii februarie a acestui an, cand a coborat-o la 10% pe an.

In sedinta de politica monetara de miercuri, BNR a hotarat sa continue aceasta tendinta, reducand dobanda cu inca o jumatate de punct procentual, peste asteptarile pietei, care miza pe mentinerea la 10% sau scaderea cu cel mult 0,25 puncte procentuale.

Cat priveste ratele rezervelor minime obligatorii, banca centrala le-a mentinut la 18% pe cele la pasivele in lei si la 40% pe cele la pasivele in valuta, ambele aplicandu-se pasivelor cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.

In schimb, banca centrala nu impune rezerve minime obligatorii la pasivele in lei cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani, iar la sedinta de politica monetara anterioara, a hotarat ca va extinde aceasta decizie si la nivelul pasivelor in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#dobanda, #cheie, #leu, #economie, #risc, #analisti, #bnr, #BNR, #creditare, #imprumuturi , #stiri BNR