Dobanda fixa pe un an ascunde rata mare din al doilea an

Joi, 06 Septembrie 2007, ora 08:51
760 citiri

Ratele la creditele cu dobanzi fixe in primul an de rambursare sunt cu mult mai mici decat cele care urmeaza sa fie platite din cel de-al doilea an. Dobanda variabila din al doilea an ar aduce o marire a ratei cu 14%-24%, potrivit unor calcule efectuate de EVZ.

Aceasta inseamna ca rata de 300 de euro aferenta unui credit ipotecar contractat cu dobanda fixa devine lejer, din cel de-al doilea an de rambursare, 348 de euro. Bani pe care imprumutatul urmeaza sa ii scoata din buzunar indiferent daca i-a crescut sau nu venitul sau daca intre timp a facut si un copil.

Rata care urmeaza sa fie platita din cel de-al doilea an a fost calculata utilizand dobanda variabila practicata de banci la imprumuturile in aceeasi valuta. La imprumuturile in euro dobanzile variabile practicate de banci sunt legate de referinta numita EURIBOR.

Aceasta se traduce prin faptul ca peste cateva luni sau peste un an, cand la creditele acordate de banci se va finaliza perioada in care este perceputa dobanda fixa, dobanda variabila pe care o vor practica acestea nu va fi neaparat cea utilizata in prezent.

Dobanzile de vitrina

Moda imprumuturilor cu dobanda fixa in primul an de rambursare a imprumutului a prins extrem de bine pe piata autohtona, acest tip de credite fiind prezent in oferta celor mai multe banci care acorda imprumuturi persoanelor fizice. Acestea au aparut pe piata ca o metoda de contracarare a limitarilor impuse de BNR in anii anteriori la creditele acordate persoanelor fizice.

Dobanzile promotionale mici le permiteau bancilor sa acorde credite ipotecare mai mari respectand limita de indatorare de 35%. In acelasi timp, clientii erau multumiti deoarece un credit mai mare le permitea sa reuseasca sa isi cumpere o locuinta.

Intre timp, banca centrala a renuntat la limitari, dar dobanda de vitrina a ramas in ofertele bancilor. Romanii sunt inca sedusi de dobanzile promotionale. Dobanzile promotionale raman in ofertele bancilor si ar putea impovara clientii in viitor.

S-A INTORS ROATA

Leul a mai scazut si ieri cu inca trei bani


Dupa ce a muscat cu pofta din euro in lunile anterioare, leul a slabit, consemnand ieri cea mai importanta depreciere fata de euro comparativ cu celelalte valute din regiune.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=321521>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.