Drept la replica BNR

Vineri, 09 Mai 2008, ora 12:03
1804 citiri
Drept la replica BNR

In data de 6 mai a.c. publicatia Bloombiz a gazduit un comentariu semnat de Constantin Rudnitchi cu titlul: "Mugur Isarescu se intoarce la epoca Nicolae Ceausescu". "BNR si-a castigat independenta. Este atat de independenta incat nu mai raspunde in fata nimanui pentru nimic" este o insailare fara cap si fara coada de afirmatii nereale ce necesita cateva precizari:1. Banca Nationala a Romaniei este proprietara bazei sportive, cunoscuta sub numele de "Parcul cu Platani" inca din 1946, cand baza sportiva a fost cumparata de la Societatea de Dare la Semn Bucuresti.


2. In ceea ce priveste dezvoltarea unui proiect imobiliar in zona "Parcul cu platani" nu putem decat sa subliniem inca o data ca, atata timp cat BNR va ramane proprietara bazei sportive, acolo nu vor fi dezvoltate proiecte de acest tip.


3. Angajatii BNR nu au primit, dupa 1990, locuinte construite din banii bancii, asa cum se afirma in articol, ci acestia au beneficiat de credite acordate in conditiile legislatiei in vigoare.


4. Trecerea la tiparirea bancnotelor pe suport de polimer nu numai ca nu este discutabila din punct de vedere al eficientei economice, dar, in timp, s-a dovedit a fi o alegere buna din punctul de vedere al raportului cost/durata de viata a bancnotelor.


5. In Banca Nationala nu se ofera cadouri de protocol constand in sticle cu vin. Cadourile de protocol care se ofera sunt obiecte cu valoare simbolica, albume de arta sau monede cu caracter numismatic emise de BNR.


6. Punerea sub semnul intrebarii a independentei excesive de care s-ar bucura Banca Nationala, este cel putin ciudata. in conditiile in care Romania este tara membra a Uniunii Europene, zona in care independenta bancii centrale este un principiu fundamental al dezvoltarii socio-economice, nu puteam avea alta optiune. La principiul independentei bancii centrale s-a ajuns ca urmare a necesitatii separarii deciziei de politica monetara de ingerintele unor decizii politice, tocmai pentru a asigura atingerea obiectivului fundamental al oricarei banci centrale moderne - mentinerea stabilitatii preturilor. in plus, Rapoartele asupra convergentei, aparute la 7 mai, ale Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene, subliniaza ca mai avem de facut inca un pas pe calea independentei bancii centrale.


7. In legatura cu afirmatia conform careia domnul Constantin Isarescu, tatal guvernatorului BNR, ar fi facut afaceri cu banca centrala, nu putem decat sa regretam ca ziaristul sus-mentionat nu a avut minima decenta sa se documenteze inainte de a scrie neadevaruri despre un om care nu mai este printre noi si care nu se mai poate apara in mod direct. Mai mult, aceasta acuzatie a mai fost adusa in presa, in anii '90. Jurnalistii care l-au acuzat au fost dati in judecata, au pierdut procesul si au fost obligati sa faca publica, pe banii lor, hotararea judecatoreasca.


Aceste cateva precizari sunt necesare pentru a vedea ca atunci cand scrii fara sa te documentezi serios, ci doar sub impulsul unor stari emotionale de moment, nu faci decat sa transmiti informatii eronate, care nu au nici o legatura cu realitatea. Este regretabil ca astfel de comentarii sunt publicate fara o minima verificare a afirmatiilor pe care le contin.



Mugur Stet, Purtator de cuvant al BNR