Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

coface romania

Avertisment: Economia Romaniei e mai sensibila la cresterea dobanzilor decat la deprecierea leului

Avertisment: Economia Romaniei e mai sensibila la cresterea dobanzilor decat la deprecierea leului


Economia romaneasca are mai mult de suferit de pe urma cresterii dobanzilor decat din cauza deprecierii leului, iar BNR se afla in mijlocul unei dileme, sustine Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

"Inflatia deja accelereaza spre 5% in prima jumatate a anului curent si avem dobanzi reale negative. Aici vedem Banca Centrala in mijlocul unei dileme, pentru ca nu poti sa mentii dobanzile jos simultan cu un leu puternic. In ultima perioada au fost destul de consistenti in a pregati pietele privind o preferinta pentru un leu mai slab si cu o volatilitate mai mare preferand, in schimb, dobanzi tinute sub control pentru ca au si aratat ca, la un ROBOR la 3 luni peste 4%, jumatate dintre companiile din Romania nu ar mai fi capabile sa-si achite imprumuturile la banci cu profitul operational", a spus Guda.

El a precizat ca 38% dintre imprumuturile contractate de mediul de afaceri si persoanele fizice sunt denominate in valuta.

"Avem o economie mai senzitiva la dobanzi mari, decat la un leu slab. Astazi, 38% dintre imprumuturile contractate de mediul de afaceri si persoane fizice este denominat in valuta. In 2008 - 2009, aveam 61 - 62%. Procesul de euroizare a scazut semnificativ si eficienta politicii monetare ca si transmisie este mai buna acum", a explicat oficialul Coface.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1300 ori
Citeste mai multe despredobanzi mari leu slab