Economistii: "Noile reguli de creditare ale BNR sunt tardive"

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 11:52
1829 citiri
Economistii: "Noile reguli de creditare ale BNR sunt tardive"

Banca Nationala a lansat in dezbatere publica un nou regulament pentru acordarea de credite persoanelor fizice. Economistii considera ca acesta ar fi trebuit aplicat in 2006.

Potrivit noilor norme, creditele de consum vor avea o scadenta de maxim cinci ani, clientii vor fi nevoiti sa garanteze cu 133% valoarea imprumutata, iar pentru finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Economistii considera strategia BNR ca fiind tardiva si cred ca masurile ar fi fost vitale in 2006, cand conditiile de acordare a creditelor erau foarte avantajoase.

In cazul in care se vor aproba, exceptie de la noile reguli vor face descoperirile de cont si imprumuturile acordate prin card de credit, a caror valoare nu depaseste de trei ori nivelul veniturilor nete lunare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta, la inceputul lunii aprilie, ca pregateste o serie de masuri speciale, menite sa descurajeze creditarea in valuta a persoanelor cu venituri in lei. Tentinta este una existenta deja la nivel european. 

"Directia de reglementare a pus acest proiect in dezbatere publica. Nu participam noi la el. Asteptam reactiile economistilor, ale bancherilor, presei si in functie de raspunsuri, vom decide daca il vom aproba sau nu", a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Proiectul se bate cap in cap cu Programul Prima Casa, in care clientii ofera un avans foarte mic in comparatie cu ceea ce vor trebui sa achite in urma noilor conditii. E tardiv sa trecem la astfel de masuri. Ele ar fi fost potrivite prin anii 2006-2007. Acum... Sunt foarte sceptic ca se va aproba acest regulament", este de parere brokerul Liviu Andrei.

"Creditarea, cat este ea acuma, va fi si mai mult franata. Pentru banci rezultatul este neutru, oricum piata este moarta. Sunt niste masuri pe care orice autoritate de reglementare este normal le ia pentru ca BNR se uita la niste cifre, gradul de risc, gradul de indatorare, cursul de schimb, si ia masurile necesare.

Din perspectiva lor sunt masuri corecte. Din perspectiva clientilor, normal ca acest lucru nu este convenabil", a spus Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank pe zona de retail.

#credit, #credit valuta, #reglementari bnr, #descurajare creditare, #prima casa , #stiri BNR