Eugen Dijmarescu: testarea sectorului bancar abia acum incepe

Joi, 25 Februarie 2010, ora 23:26
3031 citiri
Eugen Dijmarescu: testarea sectorului bancar abia acum incepe

"Slava Domnului ca deocamdata sistemul bancar din Romania nu a suferit efecte directe ale crizei financiare internationale pentru ca expunerile pe care bancile romanesti le-au avut in strainatate sau pe active mai putin ortodoxe, au fost insignifiante. Cred ca testarea sectorului bancar abia acum incepe" a declarat Eugen Dijmarescu, fostul viceguvernator BNR, acum director la Fondul de Garantare a Depozitelor, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Guvernatorul a declarat ca in conditiile in care majoritatea bancilor accepta un grad maxim de indatorare de circa 60%, ar fi indicat ca romanii sa se imprumute pana la maxim 30% din venituri.

Este o masura inteleapta pentru ca rezultatele pe care le-am vazut in ultimii ani, in ceea ce a privit indatorarea populatiei pe sectorul imobiliar, care a fost cuprins de criza, a condus la rezultate nefavorabile si pentru investitori si pentru cumparatori.

Cred ca, pana cand vom reusi sa putem spune ca am iesit din prima criza globala, e bine sa fim mai prudenti decat in timpurile normale.

In ultimii doi ani cumpararea unui imobil a fost practic imposibila pentru romani. Dobanzile mari au facut creditele ipotecare de neatins. Cat va mai tine aceasta situatie?

Locuiesc in Corbeanca si, ajungand acasa, trec pe langa foarte multe santiere unde sunt case ridicate si case goale.

Nu se vand, nu se cumpara, nu se termina altele. Ceea ce imi da sentimentul ca exista o retinere si din partea constructorilor si din partea cumparatorilor.

Pe de o parte, preturile n-au ajuns inca suficient de jos pentru a fi atractive si, pe de alta parte, dezvoltatorii tin la preturi cautand sa-si acopere o parte din pierderile a ceea ce nu au finalizat pana in momentul de fata.

Conditiile din lumea bancara pe fondul cunoasterii clientelei, a capacitatii de rambursare, a instabilitatii locurilor de munca si, in consecinta a veniturilor, fac ca segmentul sa treneze intr-un fel de lancezeala.

Nu trebuie sa ne asteptam foarte curand la o revenire.

Lucrurile se vor schimba atunci cand vom vedea ca cimentul se vinde mai putin la sac si mai mult la vrac.

Atunci va fi un semnal ca sectorul imobiliar a dobandit un motor de crestere.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, pe de o parte punctele slabe si, pe de alta parte, punctele forte ale sistemului bancar romanesc?

Slava Domnului ca deocamdata sistemul bancar din Romania nu a suferit efecte directe ale crizei financiare internationale pentru ca expunerile pe care bancile romanesti le-au avut in strainatate sau pe active mai putin ortodoxe, au fost insignifiante.

Cred ca testarea sectorului bancar abia acum incepe.

Daca nu e business, bancile isi vor revizui pozitia. Un lucru este cert. In Romania sistemul bancar este solid si exista lichiditate.

Problema este a administrarii acestei lichiditati.

Ca ea sa poata sa porneasca la drum, cred ca e nevoie de un parteneriat de 3 feluri: intre investitori si banci, intre investitori si guvern si intre administratie si banci.

Daca cei trei se pun cap la cap, lucrurile vor merge mai bine.

Pana la finele lui 2009, Romania a atras fonduri europene de 4,8 miliarde euro, dintr-un total de 35 miliarde euro disponibile pana la finalul lui 2013. Analistii spun ca daca bancile ar fi mai deschise spre creditare, s-ar fi accesat mai multe fonduri.

Sunt absolut convins de acest lucru.

Bancile stiu precis ca sunt deschise spre creditare in domeniul cofinantarii fondurilor europene cu conditia sa primeasca garantii corespunzatoare.

Daca administratia romaneasca intelege pe deplin aceasta responsabilitate, este sansa noastra sa iesim din criza pe propriile picioare, nu trasi de par de altii.

Bonusuri de milioane continua sa curga in buzunarele celor care s-au distins printr-un defectuos management al riscului in marile institutii financiare de afara. Ce s-a schimbat in mod consistent in circuitele mecanismului financiar dupa aceasta criza?

Cred ca e devreme sa ne pronuntam.

Ne-am asteptat cu totii ca dupa mai multe reuniuni ale Grupului celor 20, sa vedem ca pe planul supravegherii transfrontaliere se actioneaza ceva mai repede si cu mai multa vigoare.

Iata ca lucrurile nu merg asa cum ne-am fi asteptat si cred ca aici este marele risc.

Economia mondiala da semne de refacere prin acumularea tuturor stimulentelor financiare care au fost pompate de autoritatile occidentale.

E un mare risc fiindca, intre asteptarile pe care le-am avut la inceputul lui G20 si ce avem in momentul de fata, e un hiatus mare.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#bancar, #banci, #criza, #dijmarescu, #eugen, #financiara, #sector , #stiri BNR