Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni fata de dolar

Marti, 22 Martie 2011, ora 16:37
1055 citiri
Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni fata de dolar

Euro a urcat, marti, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni fata de dolar, in urma speculatiilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) va majora in aprilie dobanda de politica monetara pentru a tempera inflatia, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane in raport cu sase valute importante, a scazut la un minim al ultimelor 15 luni, la 75,292.

La ora 14:00 GMT, euro era tranzactionat la 1,4221 dolari pe unitate, dupa un maxim al tranzactiilor de 1,4249 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins dupa 5 noiembrie.

Euro ar putea continua sa creasca pana la 1,4280 dolari pe unitate, potrivit analistilor.

Reprezentantii BCE au indicat ca incertitudinile economice provocate de cutremurul din Japonia ar putea sa nu impiedice majorarea dobanzii cheie, in aprilie.

Lira sterlina s-a apreciat cu 0,6%, la 1,641 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2010, intrucat nivelul inflatiei sporeste probabilitatea de majorare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Angliei.

Preturile de consum au urcat cu 4,4% in februarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Biroului National de Statistica, peste estimarile analistilor, de 4,2%.

#euro, #dolar, #curs valutar, #moneda nationala, #curs bnr , #stiri BNR