Euro s-a stabilizat la 3,65 lei

Luni, 28 Noiembrie 2005, ora 05:59
858 citiri

Se pare ca moneda unica si-a gasit un punct de echilibru la 3,65 lei. La aceasta stabilitate a contribuit, ca de obicei, BNR. In lipsa ei, in piata exista potentialul depasirii pragului de rezistenta de la 3,67 lei si indreptarea euro catre 3,7 lei, asa cum s-a intamplat la inceputul lunii.Daca pana la finele lui octombrie interventiile se realizau, in principal, pe piata valutara, din noiembrie atentia s-a indreptat catre sectorul monetar.

Aceasta masura este normala, avand in vedere ca sterilizarea excesului de valuta a creat o masa critica de lei. Se spera ca bancile vor incepe sa scada dobanzile la credite. Insa cei care au avut de suferit au fost romanii care economiseau. Iar scaderea dobanzilor la depozite putea crea presiune pe consum, iar de aici aparea o noua sursa de crestere a inflatiei. Asa ca BNR a decis sa cedeze in fata bancherilor si sa reinceapa sa atraga leii. Dupa ce mai multe luni bancile puteau plasa in depozite la o dobanda de 1%/an, acum ele beneficiaza de o dobanda de 7,50%, valoare aproape dubla fata de nivelurile practicate in septembrie-octombrie.

Ultima interventie a avut loc saptamana trecuta, a treia din noiembrie, cand bancile au plasat in depozite la o luna 3 miliarde de lei, ceea ce a reprezentat circa 70% din totalul ofertelor bancilor.

Euro a inceput saptamana cu un curs de 3,6561 si l-a incheiat la 3,6578 lei, cu un maxim de 3,6663 lei, inregistrat marti. Vineri piata a inregistrat fluctuatii destul de mari, fiind testat din nou pragul de 3,67 lei.

"Chiar daca dobanzile au crescut binisor, cele la o zi urcand chiar la 6 - 7%, bancile au preferat sa nu vanda euro, ceea ce a mentinut cursul la peste 3,65 lei. Pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului nu anticipez o scadere sub 3,6 lei, acesta urmand sa fluctueze intre 3,62 si 3,68 lei", precizeaza un dealer bancar.

Dolarul s-a mentinut in jurul pragului de 3,1 lei, cu un maxim de 3,1309 si un minim de 3,0939 lei.

Radu Georgescu

Curierul National