Finantele vor sa atraga 4,8 mld lei prin titluri de stat in ianuarie

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 13:55
1072 citiri
Finantele vor sa atraga 4,8 mld lei prin titluri de stat in ianuarie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga 4,8 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna ianuarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului, transmite NewsIn.

Astfel, ministerul va organiza patru licitatii pentru certificate de trezorerie cu discont in ianuarie, trei cu maturitate la un an si una cu maturitate la 212 zile.

Doua dintre emisiunile de certificate de trezorerie la 12 luni au o valoare programata de 1 miliard de lei fiecare, iar una de 800 milioane lei. Cele la 212 zile au o valoare programata de1 miliard lei.

De asemenea, Finantele vor redeschide doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, respectiv 5 ani, avand valori similare, de 500 milioane lei.

MFP a atras 6,28 miliarde lei prin titluri de stat in decembrie. In trimestrul al treilea, MFP a reusit sa colecteze numai 6,52 miliarde lei din piata locala, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci.

In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#finante, #miliarde, #titluri, #stat, #deficit bugetar , #stiri BNR