FMI ar putea impune salarii mai mici pentru bugetari

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 16:42
2092 citiri
FMI ar putea impune salarii mai mici pentru bugetari

FMI ar putea cere, in cadrul negocierilor cu Romania, reducerea graduala a ponderii salariilor in PIB, care a crescut mult in ultimii ani, de la 5 la 8%, si reformarea unor institutii, dar nu exista un moratoriu privind inghetarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul actual.

"Nu stiu de existenta unui moratoriu privind inghetarea salariilor, insa este nevoie de reducerea cheltuielilor cu salariile ca pondere in PIB, care nu se poate face decat gradual. Aceasta a ajuns, in ultimii ani, de la 5 la 8% din PIB. Sunt totusi salarii care ar putea creste in continuare", a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

El a spus ca este nevoie de refomarea institutiilor publice si principala reforma ar trebui sa vizeze legarea salariilor de performantele angajatilor.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat importanta respectarii tintei de 2% din PIB pe care guvernul si-a stabilit-o pentru deficitul bugetar in acest an, care ar trebui realizata atat printr-o politica de reducere a cheltuielilor, cat si prin masuri de crestere a veniturilor, mai ales tinand cont ca bugetul pentru acest an este construit pe o prognoza de crestere economica de 2,5%, din ce in ce mai improbabila.

"Politicile de reducere a cheltuielilor sunt binevenite, insa exista limite pentru acestea. Trebuie gasite solutii de crestere a veniturilor", a explicat Croitoru.

Dintre masurile promovate in mod traditional de FMI, consilierul guvernatorului BNR a mentionat simplificarea procedurilor de angajare si concediere.

Mai este loc de privatizari in Romania, de exemplu in domeniul energetic

"Fondul Monetar International lucreaza in stransa colaborare cu Banca Mondiala in elaborarea de recomandari. Printre masurile promovate de ei se numara simplificarea procedurilor de angajare si concediere."

Printre altele, in Romania mai este loc si de privatizari, de exemplu in sectorul energetic, crede Croitoru. El a adaugat ca "Romania nu a fost pregatita sa faca fata crizei din punct de vedere fiscal". "Ar fi fost mult mai simplu ca balanta bugetului sa fie echilibrata pentru a permite in aceasta perioada cresterea deficitului bugetar".

Anul trecut, deficitul bugetar a depasit 5% din PIB, potrivit standardelor de contabilitate europene.

"Printre masurile care ar putea fi aplicate in sensul cresterii veniturilor bugetare se numara indexarea pensiilor la inflatie, nu la salarii, cresterea accizelor pentru bunuri cum ar fi produsele din tutun sau acordarea selectiva de subventii."

Calatoriile gratuite pentru studenti sau pensionari ar trebui acordate celor care au nevoie de ele, nu isi au rostul in cazul celor cu venituri foarte mari, apreciaza Croitoru.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#bnr, #bugetar, #deficit, #fmi, #pib, #salarii, #studenti , #stiri BNR