FMI: Inflatia e conforma cu tinta BNR

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 16:46
1533 citiri
FMI: Inflatia e conforma cu tinta BNR

Inflatia a evoluat in conformitate cu tinta fixata de banca centrala, insa relaxarea politicii monetare va depinde de stabilitatea fiscala si de angajamentele bancilor straine de a-si mentine expunerea in Romania, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

"Ne asteptam ca inflatia sa scada. Inflatia este conforma cu tinta bancii centrale.

Astfel, este mai usor pentru banca centrala sa isi relaxeze politica monetara treptat, dar asta tine de stabilitatea fiscala, care trebuie sa continue, si depinde de angajamentele bancilor straine de a-si mentine expunerea aici, pentru ca daca toate aceste piese se potrivesc, ar fi loc de o usoare relaxare monetara", a spus Lybek, intr-un interviu acordat The Money Channel.

Datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in mai pana la un nivel minim al ultimelor 21 de luni, de 5,95%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, de la 10,25% la 9,5%in prezent.

Reprezentantul FMI a subliniat ca majorarile de capital realizate de multe banci romanesti in ultima perioada reprezinta "un semnal bun", capitalurile suplimentare oferind protectie in cazul in care situatia de agraveaza.

"Nu este neobisnuit in timpul unei recesiuni ca imprumuturile neperformante sa creasca, asadar este nevoie de o acoperire. Este un semnal puternic ca bancile au cazut de acord sa ofere capital", a afirmat Lybek.

La finalul lunii mai, surse din piata bancara declarau, pentru NewsIn, ca BNR cere majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in valoare totala de aproximativ 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI.

Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

Bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa ramana la o rata a solvabilitatii peste 10%, nivel stabilit in mod prudential de catre banca centrala, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.

In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul inrautatirii conditiilor din piata, pe baza catorva indicatori principali precum cresterea economica, cursul de schimb, inflatia, dobanda interna, respectiv la lei si dobanda externa, respectiv pentru valuta.

Bancile-mama ale principalelor banci de pe piata romaneasca s-au angajat in doua randuri in acest an, mai intai la Viena si apoi la Bruxelles, sa-si mentina expunerea de pe piata romaneasca la nivelul de la finalul lunii martie. 

#bnr, #capital, #fmi, #inflatie , #stiri BNR