Fondul de Garantare va contribui cu bani la transferul activelor si pasivelor bancilor cu probleme

Duminica, 14 August 2011, ora 15:52
1407 citiri
Fondul de Garantare va contribui cu bani la transferul activelor si pasivelor bancilor cu probleme

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va putea finanta operatiuni ce implica preluarea de active cu asumarea de pasive ale unei institutii de credit intrate in incapacitate de plata sau pentru care BNR a instituit administrarea speciala de catre o alta banca, potrivit unui proiect de ordonanta.

 

Resursele financiare (ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare- n.r.) vor fi utilizate pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate, sau, dupa caz, pentru finantarea, inclusiv prin emiterea de garantii, a operatiunilor ce implica transfer de depozite garantate, in conditiile stabilite de lege, iar cele prevazute la alin. (1) lit. d) vor fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost acordate (...)

Fondul va finanta, inclusiv prin emiterea de garantii, operatiuni ce implica transferul de depozite garantate ale unei institutii de credit participante si pentru care suma ce ar urma sa fie platita de Fond in cadrul respectivei operatiuni este mai mica decat cea a compensatiilor de platit pentru respectivele depozite.

In acest sens, Fondul are obligatia de a pune la dispozitia administratorului special, in conformitate cu solicitarea acestuia, informatiile privind valoarea compensatiilor de platit si, respectiv, finantarea solicitata", se arata in proiectul de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit legislatiei, in functie de calitatea activelor institutiei de credit aflate in stare de faliment, bancile care preiau integral sau partial bilantul pot sa isi asume pasivele in mod diferentiat, respectiv numai depozite garantate ori depozitele in totalitate, atat garantate, cat si negarantate, ajungandu-se pana la preluarea in intregime a institutiei de credit declarate in stare de faliment.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond garantare, #transfer, #active pasive, #banci , #stiri BNR