Franks: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara in S1 din 2011

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 00:12
1259 citiri
Franks: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara in S1 din 2011

BNR a intrerupt procesul de reducere a dobanzii de politica monetara, dar in prima parte a anului viitor relaxarea ar putea fi reluata daca nu vor exista efecte inflationiste de runda a doua din cresterea TVA, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Banca centrala este foarte concentrata in primul rand pentru a se asigura ca politica monetara este corespunzatoare pentru atingerea tintei de infatie pentru 2011, iar decizia lor a fost sa ia o pauza in ceea ce priveste relaxarea, pentru o perioada, pentru ca vor sa vada toate efectele cresterii de TVA (de la 19% la 24% - n.r.)", a spus Franks.

Intrebat daca exista posibilitatea ca pana la jumatatea anului viitor sa fie redusa rata dobanzii de politica monetara, Franks a raspuns ca un astfel de scenariu este probabil in conditiile in care inflatia se va intoarce in banda tintita de BNR si nu vor fi efecte de runda a doua din partea majorarii TVA.

"Da. Bineinteles ca exista. Daca inflatia se intoarce in banda tintita si daca banca centrala crede ca va atinge tinta chiar si cu o dobanda joasa, atunci o vor micsora. Si cred ca este un scenariu probabil daca nu vor fi efecte de runda a doua", a aratat oficialul FMI.

El a precizat ca efectele de runda a doua depind de cat de multa presiune va fi in economie iar, in acest moment, nu exista foarte multa presiune pentru ca economia este inca "slabita".

Intrebat de ce exista diferenta foarte mare dintre rata dobanzii de politica monetara si dobanzile la depozite, Franks a recunoscut, razand, ca nu poate acorda un raspuns potrivit, dar crede ca explicatia consta in procesul de cerere si oferta din piata, dar si de faptul ca sunt anumite banci care doresc "cu ardoare" sa creasca masa de depozit. "Este o intrebare foarte interesanta.

Am discutat acest aspect si nu sunt sigur ca am un raspuns potrivit (razand - n.r.).

In mod evident, este un proces de cerere si oferta in piata si cred ca exista anumite banci care sunt foarte dornice sa creasca masa de depozit si acesta ar fi unul dintre factorii pentru care ratele de depozit sunt relativ inalte", a mai spus oficialul FMI. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #dobanda, #jeffrey franks, #monetara, #politica , #stiri BNR