Franks: Inflatia va ajunge la 3% la sfarsitul lui 2011

Miercuri, 04 August 2010, ora 12:42
1000 citiri
Franks: Inflatia va ajunge la 3% la sfarsitul lui 2011

Inflatia va ajunge spre finalul acestui an la 7,5% -8%, iar la finalul lui 2011 s-ar putea situa la 3%, revenind astfel in banda BNR, a declarat miercuri seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, transmite NewsIn.

"Efectele cresterii TVA sunt temporare si trendul inflatiei ramane descendent, fiind un semn pozitiv. Daca nu avem efecte de runda a doua asupra inflatiei, aceasta va reveni in tinta. Nu ne asteptam sa vedem efecte de runda a doua, iar daca vor aparea, BNR va trebui sa le contracareze", a spus Jeffrey Franks.

Majorarea TVA va afecta inflatia in urmatoarele luni, dar efectele ei se vor disipa in a doua jumatate a anului viitor, a spus Franks. El a mai declarat si ca politica monetara nu necesita o inasprire din cauza majorararii TVA.

"Inflatia ar putea intra in banda BNR pana la finalul lui 2011", a explicat Franks.

Oficialul FMI a spus si ca incertitudinile regionale, inundatiile si cererea interna slaba vor avea influente negative asupra economiei.

"Cererea interna slaba, incertitudinile regionale si inundatiile pot avea influente negative asupra economiei in acest an. Am revizuit in jos estimarea privind scaderea economiei la 1,9% in 2010. Cresterea ar putea sa apara catre sfarsitul acestui an", a declarat seful delegatiei FMI in Romania, adaugand ca in 2011 se asteapta la o crestere economica de 1,5 - 2%.

"Am fost impresionati de hotararea prin care autoritatile au decis sa rezolve dificultatile fiscale", a mai spus el. Franks sustine ca Guvernul a luat niste masuri extrem de dure, dar care erau necesare. El a adaugat ca se constata o revenire in ce priveste exporturile si cererea externa.

#bnr, #fmi, #franks, #inflatie , #stiri BNR