Georgescu (BNR):Marirea taxelor descurajeaza mediul economic

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 13:10
1769 citiri
Georgescu (BNR):Marirea taxelor descurajeaza mediul economic

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca majorarea impozitelor si taxelor descurajeaza mediul economic, pentru ca "omoara potentialele surse de venit bugetar" si a recomandat autoritatilor sa se mobilizeze pentru atragerea fondurilor europene, informeaza NewsIn.

"In perioada de criza este de preferat ajustarea cheltuielilor. A creste impozitele si taxele inseamna a descuraja mediul economic, ceea ce este contraproductiv din punct de vedere al bugetului insusi, pentru ca omori potentiale surse de venit bugetar", a declarat Georgescu.

Acesta sustine ca sunt "vreo cinci pedale pe care pot sa apese autoritatile" ca sa regleze situatia economica, in perioada crizei.

Georgescu a amintit, printre altele, politica monetara, care "are mijloacele sale de actiune", printre care rata dobanzii, rata de rezerva minima obligatorie si controlul lichiditatii monetare pe piata, politica valutara, politica veniturilor populatiei.

Viceguvernatorul BNR a recomandat atragerea cu prioritate a fondurilor europene.

"Avem de atras vreo 30 miliarde euro in total. Am atras foarte putin pana in prezent, vreo 10%.Trebuie sa ne mobilizam cu totii, autoritatile, factorii decizionali competenti pentru a accede aceste fonduri necesare economiei reale. Sunt fonduri pentru modernizarea economiei reale, fonduri pentru dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea industriei alimentare, ca sa ridici importurile, sa reduci dezechilibrul comercial si valutar al tarii, pentru infrastructura localitatilor, pentru imbunatatirea retelelor de canalizare, a retelelor de energie termica, alimentare cu apa si asa mai departe", a declarat Geogescu.

Potrivit acestuia, pentru a atrage acesti bani este nevoie de proiecte credibile, eficiente.

"Merita munca, deoarece sunt bani care ni se cuvin. Integrarea in faza ulterioara a produs costuri Romaniei prin faptul ca s-au desfiintat o seama de intreprinderi specifice sistemului de functionare centralizate si inchise ale economiei, care nu au mai fost competitive, care au fost privatizate sau desfiintate", a adaugat viceguvernatorul BNR.

Acesta a adaugat ca, in schimbul acestor costuri, Romania are acces la o suma importanta de bani, fondurile europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Georgescu, # Marire, #taxe, #mediu, #economic, #fonduri, #europene , #stiri BNR