Georgescu, BNR: Relaxarea fiscala poate duce la disparitia "pacii sociale" si a macrostabilitatii

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 16:37
1478 citiri
Georgescu, BNR: Relaxarea fiscala poate duce la disparitia "pacii sociale" si a macrostabilitatii

Mediul de afaceri solicita permanent relaxare fiscala, insa statul trebuie sa aiba bani pentru a plati pensiile si ajutoarele sociale, pentru ca altfel se destrama "pacea sociala" si dispare macrostabilitatea, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"Avem o macrostabilitate riguroasa in conditii de pace sociala, e si mai important. Avem si partenerii nostri internationali, care ne ajuta sa ne mentinem intr-un cadru economic si financiar corespunzator. Pe acest fond, sa ceri in fiecare intalnire de genul asta (dezbateri - n.r.) iar sa devenim mai prietenosi (cu mediul de afaceri, din punct de vedere fiscal - n.r.), iar sa relaxam, s-ar putea rupe tesutul social si nu mai e pace sociala si daca nu mai e pace sociala, nu mai e macrostabilitate", a afirmat Georgescu la intalnirea "Mugur Isarescu si invitatii sai" organizata la BNR.

El i-a raspuns astfel lui Eugen Radulescu, director de audit in cadrul bancii centrale, care sustinuse ca este necesar un mediu mai prietenos pentru afaceri, reglementari mai suple si o economie cu stabilitate fiscala. El a spus ca pentru un mediu mai prietenos pentru afaceristi este nevoie de reducerea cotelor de impozitare, masuri de imbunatatire a colectarii, mai ales la asigurari sociale.

Georgescu a precizat ca afirmatiile sale se bazeaza pe cifrele pe care le-a avut la dispozitie din pozitia de ministru al Finantelor.

Georgescu: Nu ne lasa partnerul international sa facem o relaxare fiscala

El a spus ca nu se poate cere o relaxare, desi sunt taxe mari in continuare in raport cu potentialul financiar al companiilor, un efort numai din partea tertilor, de a scadea taxele sociale in conditiile unei rate mici de colectare, de 50% la TVA si contributii sociale si de 25% la impozitul pe profit, din cel care se raporteaza.

"In conditiile in care avem o rata de colectare foarte slaba, sa relaxam iar nu te lasa partenerul international (FMI - n.r.) ca te dezechilibrezi fiscal, se duce cursul, se duce inflatia, se duc dobanzile. Asta (relaxarea fiscala - n.r.) se poate face doar daca exista o intelegere si o intelepciune la nivel politic, dar si anteprenorial ca in mod concomitent, in timp ce relaxezi robinetul cu nu stiu ce impozit, sa pui in functiune din aceeasi zi - asa iti accepta si partenerii internationali - un set de legi imbunatatite, care sa intre in functiune in aceeasi zi cu relaxarea, pentru ca sunt o multime de bani care nu sunt introdusi in circuit, care nu sunt introdusi in firma - eu va spun ce-am vazut anul trecut pe acolo (la Ministerul de Finante - n.r.) - in acelasi timp firmele cerand la banci capitalizare si la stat relaxare", a spus Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR considera ca pentru o relaxare economica este nevoie de capitalizare, la care sa participe cei trei actori, respectiv antreprenorii, statul si bancile, astfel incat sa se realizeze o capitalizare sanatoasa si pentru a se relua o crestere economica sustenabila.

Pe de alta parte, "cercul vicios" creat intre stat, banci si clienti nu este eliminat din cauza lipsei de incredere a bancilor fata de clienti, care se folosesc de procedura insolventei pentru a scapa de datorii.

"Daca localizam raspunderea numai intr-un loc, consider ca nu este corect si nici nu se ajunge intr-o situatie de a solutiona lucrurile, asa incat sper ca in acest acord cu FMI sa fie introduse si obligatia sa imbunatatim legea insolventei ca nici agentii economici sa abuzeze de aceasta lege", a mai spus oficialul bancii centrale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca in urmatorii 10-20 de ani Romania trebuie sa puna accent pe macrostabilitate, intrucat lipsa acesteia poate fi un atac chiar la democratie, dar si pe resursele interne, atat cele naturale, cat si forta de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Georgescu relaxare fiscala, #Georgecu declaratii relaxare fiscala, #relaxare fiscala Romania 2013 , #stiri BNR