Ghetea: Dobanzile la "Primul Siloz" si la "Prima Casa" vor fi asemanatoare

Joi, 09 Iulie 2009, ora 13:45
1382 citiri
Ghetea: Dobanzile la "Primul Siloz" si la "Prima Casa" vor fi asemanatoare

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca dobanzile la creditele pentru agricultori, garantate prin certificate de depozit, nu vor diferi mult fata de cele aferente programului "Prima Casa".

"Fac referire la "Prima Casa". Ati vazut ca in momentul in care avem garantia statului, cu totul si cu totul altfel se pun problemele legate de dobanzi. (...) Daca BNR ne indica un anumit grad de acoperire a acestor garantii, ne vom pronunta si noi.

Probabil ca nu va diferi mult de ceea ce este la «Prima Casa»", a declarat, joi, Ghetea, prezent la o intalnire la Ministerul Finantelor Publice, la care au participat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si reprezentanti ai producatorilor agricoli si ai bancilor.

Pentru creditele acordate prin programul "Prima Casa", rata dobanzii este EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta prin care fermierii pot stoca semintele recoltate in depozite licentiate de stat, pentru care vor primi certificate de depozit, garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Programul, denumit "Primul Siloz", permite utilizarea certificatelor de depozit pentru contractarea de imprumuturi bancare.

Ghetea a mai spus ca, in prezent, rolul bancilor este de observatori, pentru ca urmeaza sa fie stabilite normele tehnice, modul in care vor fi autorizate si licentiate silozurile.

Totodata, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a spus ca in cadrul intalnirii s-a discutat despre constituirea Comisiei pentru licentierea depozitelor, care va fi compusa din 15 membri, dintre care cinci persoane, inclusiv presedintele comisiei, vor fi de la Ministerul Agriculturii, iar ceilalti membri vor fi de la patronatele din industria alimentara si depozitari.

"Comisia va delega auditori in teritoriu. Cei de la directiile agricole, impreuna cu cei de la directiile de finante, vor verifica fiecare depozit, sa corespunda din punct de vedere tehnic, sa nu aiba probleme din punct de vedere economic sau sa nu fie in faliment, a spus Sarbu.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca vrea sa fie respectat termenul hotarat miercuri de guvern, de sapte zile, pentru elaborarea normelor metodologice, dupa care sa inceapa depunerea cererilor in vederea licentierii depozitelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #dobanzi, #ghetea, #prima, #primul, #siloz , #stiri BNR