Ghetea, dupa discutiile cu oficialii BNR: Noul regulament nu afecteaza creditul pentru locuinte

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 14:44
1056 citiri
Ghetea, dupa discutiile cu oficialii BNR: Noul regulament nu afecteaza creditul pentru locuinte

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat miercuri ca, in urma discutiilor purtate cu reprezentantii BNR, se contureaza faptul ca noul regulament privind creditarea nu afecteaza creditele ipotecare si imobiliare, conform NewsIn.

"Sunt cateva vesti bune pe care le putem spune, din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii BNR saptamana aceasta. Sigur, nu sunt definitive, dar se contureaza clar ca noul regulament nu afecteaza creditul pentru locuinte. Deci, cumpararea sau contruirea si renovarea de locuinte se va putea face in continuare in conditiile existente.

Inclusiv programul Prima Casa nu va fi afectat de acest nou regulament. Bancile sunt preocupate sa mentina creditarea pentru persoanele fizice la un nivel rezonabil conditiilor actuale din piata", a mentionat Ghetea.

Acesta a precizat ca au aparut incertitudini in ceea ce priveste veniturile unor categorii de populatie. "Cu toate aceastea, nu putem sa ramanem impasibili si sa nu ne gandim la viitor, la aceea ca o banca trebuie sa se gandeasca sa faca plasamente, mai ales in credite", a mai spus Ghetea.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ghetea, #credit, #credit ipotecar, #credit locuinta , #stiri BNR