Ghetea: Nu sunt foarte optimist referitor la decizia BNR de modificare a noilor norme de creditare

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 14:07
1297 citiri
Ghetea: Nu sunt foarte optimist referitor la decizia BNR de modificare a noilor norme de creditare

Presedintele ARB, Radu Ghetea, a spus, joi, ca nu este "foarte optimist" referitor la decizia pe care o va lua Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind noul regulament de creditare, pentru ca nu crede ca banca centrala va lua o decizie in acest sens pana la urmatoarea sedinta de politica monetara. "Am trimis acum doua zile o scrisoare bancii centrale in care am mentionat ce masuri consideram necesare pentru fluidizarea creditarii, in baza carora activitatea de creditare sa continue, luand in calcul contextul international", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Facultatii de Finante din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).


El a adaugat ca punctul de vedere al ARB transmis bancii centrale contine "numai o parte din ce am trimis initial Ministerului Economieri si Finantelor", actuala versiune continand opinii pe care le-a agreat impreuna cu ministerul.


"Nu-mi fac iluzii ca BNR ar putea lua decizii inainte de urmatoarea sedinta de politica monetara", a mai spus Ghetea.


Cu toate acestea, presedintele ARB a spus ca spera ca bancherii sa se mai intalneasca cu reprezentantii BNR ca sa discute despre masurile care ar trebui luate in actualul context de criza internationala.


Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase, miercuri, la un seminar desfasurat la Sinaia, ca Banca Nationala a Romaniei va reanaliza, in ianuarie 2009, cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante.


De altfel, potrivit datelor bancii centrale, ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a incetinit semnificativ in octombrie, la 44,8%, de la 50,5% in luna precedenta, ca urmare a comprimarii accentuate a imprumuturilor in valuta.