Guvernul nu mai scade salariile din BNR

Miercuri, 04 August 2010, ora 17:33
1415 citiri
Guvernul nu mai scade salariile din BNR

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit scrisorii de intentie la acord, citata de Mediafax.

"Sunt angajati sa anulam inititivele legislative recente care in mod necugetat incalca independenta bancii centrale si autoritatilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX.

Guvernul arata ca pachetul de masuri de ajustare fiscala aprobat recent include banca centrala si autoritatile de reglementare din domeniul financiar nebancar printre institutiile unde salariile au fost reduse cu 25%, ceea ce submineaza independenta financiara a acestora si incalca articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene.

Si Banca Centrala Europeana a aratat la inceputul lunii iulie ca reducerea salariilor angajatilor BNR este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala, situatie interzisa, si a recomandat modificarea legii.

"Suntem angajati sa elaboram o ordonanta pentru a suspenda efectele acestor prevederi pana la jumatatea lunii septembrie", se mai spune in scrisoare.

In luna iulie, Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

Articolul 130 din Tratatul UE arata ca in exercitarea competentelor si in indeplinirea misiunilor si indatoririlor care le-au fost conferite prin tratate si prin Statutul SEBC si al BCE, Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita si nici accepta instructiuni din partea institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricarui alt organism.

"Institutiile, organele, oficiile si agentiile Uniunii, precum si guvernele statelor membre se angajeaza sa respecte acest principiu si sa nu incerce sa influenteze membrii organelor de decizie ale Bancii Centrale Europene sau ale bancilor centrale nationale in indeplinirea misiunii lor", se mai spune in articol.

Scaderea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25% face parte din pachetul de masuri asumate de Guvern pentru respectarea tintei de deficit bugetar stabilite cu FMI, de 6,8% din PIB pentru 2010. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#bnr, #cnvm, #csa, #csspp, #fmi, #guvern , #stiri BNR