IMM-urile, defavorizate la finantare de banci

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 22:05
1548 citiri
IMM-urile, defavorizate la finantare de banci

O cincime din banci au inasprit standardele de creditare a companiilor in trimestrul III, iar IMM-urile s-au confruntat cu un tratament defavorabil in privinta accesului la finantare, arata un sondaj BNR in randul bancilor, care estimeaza inasprirea standardelor de creditare in ultimul trimestru.

"Desi se manifesta o tendinta de atenuare a caracterului restrictiv al standardelor de creditare, bancile preconizeaza inasprirea lor intr-o masura mai mare in trimestrul IV din 2009 comparativ cu trimestrul III", arata sondajul BNR.

In trimestrul al treilea, o cincime din banci au raportat inasprirea standardelor de creditare, fata de nivelul maxim de 67% atins in ultimele trei luni din 2008.

In acelasi timp, accesul IMM-urilor la finantare a devenit mai restrictiv fata de estimarile anterioare ale bancherilor, confruntandu-se cu "un tratament defavorabil in comparatie cu companiile mari", in special in cazul creditelor pe termen lung, mai arata sondajul bancii centrale.

Perceptia negativa asupra companiilor mici si mijlocii a fost mentinuta de 80% dintre banci, iar in cazul corporatiilor 20% dintre banci si-au asumat un risc de credit mai mare.

"Factorii principali care au contribuit la modificarea standardelor de creditare sunt in principal asteptarile privind situatia economica generala si riscul asociat industriei in care activeaza compania.

Riscul asociat garantiei soliciate a scazut cel mai mult in importanta fata de perioada anterioara, dar ramane semnificativ pentru aproximativ o treime din institutiile de credit", conform analizei.

De asemenea, in ciuda deteriorarii "semnificative" a creditelor neperformante in trimestrul III, indicatorul are o relevanta redusa in cazul tendintei de inasprire a standardelor.

In cazul creditelor acordate, bancile au fost mai precaute in trimestrul al treilea in privinta colateralului, cerintele de garantii fiind revizuite de marea majoritate a bancilor, sustin bancile chestionate de BNR.

In privinta sectoarelor economiei, constructiile si tranzactiile imobiliare sunt in continuare vazute ca fiind cele mai riscante ramuri, insa riscuri importante apar, in perceptia bancilor si din partea intermedierii financiare, a comertului, turismului si transporturilor.

Singurul sector care nu a inregistrat o deteriorare a perceptiei bancherilor este cel energetic, conform sondajului.

Bancile cred ca cererea de credite pe termen lung se reduce si in trimestrul IV

Sondajul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica o continuare a tendintei de scadere a cererii de credite si in trimestrul III pentru 40% dintre banci.

"Scaderea numarului de participanti la activitatea economica (numarul cererilor de suspendare temporara a activitatii a crescut de aproape sapte ori in primele trei trimestre din 2009 fata de perioada similara din 2008) si inasprirea semnificativa a conditiilor de creditare in ultimul an ar putea explica intr-o anumita masura aceasta evolutie", arata raportul bancii centrale.

Bancile anticipeaza, de asemenea, o stagnare a cererii de imprumuturi pe termen scurt in ultimul trimestru, in timp ce pentru scadentele lungi cererea se va reduce in continuare.

"Angajamentele pe maturitati extinse sunt evitate in actualele conditii de finantare, multe proiecte de investitii fiind suspendate sau amanate", arata sondajul.

Sondajul BNR este efectuat trimestrial pe baza unui chestionar trimis primelor 10 banci din piata ce au acordat aproximativ 80% din creditele companiilor si populatiei. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#imm, #banci, #finantare , #stiri BNR