Imprumutul de la CE: acordat in 5 transe, rambursat in 7 ani

Vineri, 08 Mai 2009, ora 13:11
1166 citiri
Imprumutul de la CE: acordat in 5 transe, rambursat in 7 ani

Imprumutul Comisiei Europene de 5 miliarde de euro destinat Romaniei va fi acordat in maximum 5 transe, pe parcursul a 3 ani, si va fi rambursat intr-o perioada maxima de 7 ani, oficialii europeni urmand sa verifice la intervale regulate daca autoritatile respecta angajamentele asumate.

Conform intelegerii convenite de catre cele doua parti, ai carei termeni sunt prezentati intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX, Comisia Europeana pune la dispozitia Romaniei un imprumut pe termen mediu in valoare de maximum 5 miliarde euro, cu o scadenta medie de maximum sapte ani. Asistenta financiara comunitara este pusa la dispozitie timp de trei ani si acordata in maximum cinci transe, a caror valoare urmeaza sa fie stabilita in memorandumul de intelegere.

"Comisia verifica la intervale regulate daca conditiile in materie de politici economice aferente asistentei sunt indeplinite. In acest scop autoritatile romane pun la dispozitia Comisiei toate informatiile necesare si coopereaza pe deplin cu aceasta.

Romania este dispusa sa adopte si sa puna in aplicare masuri suplimentare de consolidare pentru asigurarea stabilitatii macrofinanciare, in cazul in care astfel de masuri devin necesare in cursul programului de asistenta.

Autoritatile romane consulta Comisia inaintea adoptarii oricaror astfel de masuri suplimentare", se arata in document.

Romania va deschide un cont special la Banca Nationala, in vederea gestionarii asistentei financiare comunitare pe termen mediu.

Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD in valoare de 19,95 miliarde euro.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul cu Romania, iar finantarea de la Comisia Europeana a primit miercuri avizul Consiliului Afacerilor Economice si Financiare. Primii bani de la FMI - 5 miliarde de euro - au intrat deja la rezerva BNR.

Prima transa a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, va fi virata cel tarziu la inceputul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului, potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Dobanda aferenta imprumutului de 5 miliarde euro de la Comisia Europeana este de circa 3% pe an.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bnr, #ce, #conditii, #imprumut, #romania, #transe , #stiri BNR