Industria si constructiile vor scadea, in urmatoarele 3 luni

Vineri, 28 August 2009, ora 10:39
1396 citiri
Industria si constructiile vor scadea, in urmatoarele 3 luni

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada august - octombrie 2009 o reducere moderata a activitatii in industria prelucratoare, scadere in sectorul de constructii si o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

In cadrul anchetei de conjunctura din august, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -15%), precum si reducerea numarului de angajati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare (-30% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in industria metalurgica, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria de prelucrare a lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -51% si respectiv -42%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Activitatea de constructii va inregistra, potrivit estimarilor managerilor din acest sector, o tendinta de scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -21%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%).

Totodata, numarul de salariati va scadea, atat pe total (sold conjunctural -22%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, iar preturile lucrarilor de constructii vor avea o relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -2%), atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si cel al comenzilor urmand sa fie relativ stabile (sold conjunctural +2%, respectiv -1%).

De asemenea, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Pentru cererea de servicii (cifra de afaceri), previziunile indica o relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Numarul angajatilor din acest sector ar putea scadea in august-octombrie (sold conjunctural -16%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea un trend de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#constructii, #criza, #industrie, #scaderi , #stiri BNR