Inflatia anuala s-a temperat in iulie la 5,06%

Marti, 11 August 2009, ora 11:01
1419 citiri
Inflatia anuala s-a temperat in iulie la 5,06%

Rata anuala a inflatiei a coborat in iulie la 5,06%, potrivit asteptarilor, in timp ce fata de iunie preturile de consum au scazut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor si mentinerii preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate, marti, de Statistica, precizeaza NewsIn.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca scaderea preturilor la alimente sa fie principalul factor care sa duca la temperarea inflatiei anuale in iulie la 4,8-5,2%, sustinuta si de stabilizarea cursului de schimb. In plus, ei anticipeaza ca inflatia se va tempera si mai mult in lunile urmatoare.

In iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 5,86%.

Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,07%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,5%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,14%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,32%, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in iulie la tutun si tigari (2,86%) si apa, canal si salubritate (1,41%).

In general, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, potrivit INS. Mierea, cartofii si berea sunt singurele produse alimentare ale caror preturi au avansat mai mult, cu 0,60%, 0,49%, respectiv 0,22%. Legumele si conservele de legume s-au ieftinit cel mai puternic, cu 3,38%, urmate de ulei, cu 2,74%.

Pe partea de marfuri nealimentare, combustibilii s-au scumpit in iulie, cu 0,72%, in timp ce gazele s-au ieftinit cu 5,08%, iar medicamentele cu 0,02%.

La servicii, chiriile au crescut, in medie, cu 0,04% in iulie, iar de la inceputul acestui an au urcat cu 2,73%. Transportul urban a fost in iulie mai scump cu 0,34%, abonamentul de radio si de televiziune cu 0,24%, transportul aerian cu 0,12%, cu acelasi procent scumpindu-se si abonamentul telefonic.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul august 2008 - iulie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in iulie la 6,6%, de la 6,9% in iunie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 6,6% de la 7%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior. Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul lui 2009.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru finalul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, #Romania, #ue, #state, #zona euro, #cipru , #stiri BNR