Inflatia, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 11:04
1628 citiri
Inflatia, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

Rata anuala a inflatiei a coborat in august la 4,96%, sub asteptari, iar fata de iulie preturile de consum au scazut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor si al cresterii usoare a preturilor la marfurile nealimentare si servicii, arata datele publicate, joi, de Institutului National de Statistica (INS), precizeaza NewsIn.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost tot 4,96%.

Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca inflatia anuala sa accelereze usor in august, plasandu-se in intervalul 5,1% - 5,3%, in conditiile in care cursul de schimb a fost relativ stabil si nu au existat presiuni semnificative pe preturile alimentelor, marfurilor nealimentare sau serviciilor.

In iulie, rata anuala a inflatiei a fost de 5,06%.

Preturile de consum au scazut in august cu 0,19% fata de cele din iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,06%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,32%, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in august la oua (2,19%), apa, canal si salubritate (1,44%) si combustibili (1,34%). In general, in august, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, cu exceptia oualor, potrivit INS.

Astfel, preturi ceva mai mari au fost platite pentru margarina, respectiv cu 0,40% mai mult, si pentru miere, cu 0,35% mai mult decat in iulie.

In schimb, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, cu 12,36%, urmate de cartofi, cu 1,61%, si de ulei, cu 1,14%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara combustibililor, alte produse care s-au scumpit peste media acestei grupe sunt tutunul si tigarile, cu 0,71%.

Preturile la energie electrica, termica si la gaze au stagnat fata de luna anterioara, potrivit Statisticii.

La servicii, chiriile au scazut, in medie, cu 0,02% in august, dar de la inceputul acestui an au urcat cu 2,71%.

Transportul urban a fost in august mai scump cu 0,64% fata de iulie, abonamentul de radio si de televiziune cu 0,34%, serviciile de reparatii auto, electrice si lucrari foto, cu 0,33%, iar ingrijirea medicala, cu 0,31%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul septembrie 2008 - august 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in august la 6,4%, de la 6,6% in iulie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 6,4% de la 6,6%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.

Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul acestui an.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia de la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru sfarsitul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, # preturi consum, # chirii, # alimente, # marfuri nealimentare , #stiri BNR