ING, estimari curs de schimb: 4,5 lei/euro in T4 din 2009 si 4,6 lei/euro in T1 din 2010

Joi, 20 August 2009, ora 11:52
2020 citiri
ING, estimari curs de schimb: 4,5 lei/euro in T4 din 2009 si 4,6 lei/euro in T1 din 2010

ING estimeaza un curs de schimb mediu de 4,27 lei/euro in acest an si o depreciere puternica a leului in prima jumatate din 2010, urmata de o usoara revenire, rezultand un nivel mediu anual de 4,44 lei/euro, potrivit unui raport publicat joi de banca, preluat de NewsIn.

Analistii ING se asteapta la o depreciere a leului pana la 4,30 unitati/euro in trimestrul al treilea, pentru ca in ultimele trei luni din 2009 cursul de schimb sa urce pana la 4,50 lei/euro. Cursul de schimb mediu ar urma sa fie de 4,27 lei/euro, usor peste estimarea luata in calcul de guvern in cadrul rectificarii bugetare ce va avea loc in zilele urmatoare, de 4,2 lei/euro.

ING mai estimeaza ca leul va pierde in continuare teren, astfel ca in primul trimestru din 2010 un euro ar ajunge la 4,60 lei. In schimb, din trimestrul al doilea al anului viitor, leul si-ar putea reveni usor. Astfel, de la un nivel de 4,50 lei/euro in T2, cursul de schimb ar urma sa coboare cu cate 10 bani in trimestrele trei si patru, astfel ca in ultimul trimestru din 2010 un euro ar putea fi cumparat cu 4,30 lei.

 

Analistii ING au revizuit insa in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 6,3% la 5,7%, ca urmare a inrautatiii situatiei economiei, dar si a stabilitatii peste asteptari a cursului de schimb, arata raportul publicat joi de banca.

Estimarea ING depaseste semnificativ nivelul prognozat de banca centrala pentru finalul acestui an, de 4,3%, analistii bancii argumentand ca factorii de pe partea de oferta sunt mai importanti in evolutia inflatiei decat cei de pe partea de cerere.

 

BNR si-a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual. In iulie, rata anuala a inflatiei a fost de 5,06%, cel mai inalt nivel din UE.

Analistii ING considera ca exista sanse ca inflatia la finalului acestui an sa fie in apropiere de limita superioara a tintei BNR, insa "situatia arata mult mai rau pentru 2010".


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#bnr, #dobanda, #ing, #leu , #stiri BNR