ING si MKB Romexterra, sanctionate de BNR

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 13:29
1354 citiri
ING si MKB Romexterra, sanctionate de BNR

BNR a sanctionat, prin avertisment scris, ING Bank Romania si MKB Romexterra Bank, in calitate de dealeri primari, pentru neparticiparea la subscriptia publica de titluri de stat din 14 august 2009, cand Finantele au plasat obligatiuni denominate in euro pe piata interna, relateaza NewsIn.

"Astfel de sanctiuni se aplica in cazuri de incalcare semnificativa a obligatiilor asumate de catre banci. In acest caz, s-au asumat obligatii care nu au fost onorate", au precizat reprezentanti ai BNR, pentru NewsIn.

Potrivit Ordinului BNR, ING Bank si MKB Romexterra Bank au fost sanctionate pentru "nerespectarea prevederilor Regulamentului BNR nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de BNR". Regulamentul in cauza mentioneaza ca dealerii primari au ca obligatie "sa depuna oferte de cumparare in nume propriu si/sau in numele clientilor intr-un cuantum de minimum 10% din valoarea anuntata pentru fiecare serie, conform prospectului de emisiune".

Totodata, articolul 21 din acelasi act precizeaza ca "dealerii primari trebuie sa depuna oferte de cumparare in contul lor si in cel al clientilor lor pana la subscrierea integrala a emisiunii sau pana la ora 12:00 a ultimei zile din perioada de subscriere, daca nu se specifica altfel in documentele de lansare a emisiunii".

In aceste conditii, articolul 29 din regulamentul BNR privind piata primara a titlurilor de stat arata ca "in cazul nerespectarii de catre dealerii primari a prevederilor prezentului regulament, BNR va aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 312/2004 privind statutul bancii centrale".

Sanctiunile pe care guvernatorul, prim-viceguvernatorul si viceguvernatorii BNR le pot aplica prin aceasta lege sunt, in functie de gravitatea situatiei, avertisment scris, amenda de la 5 milioane lei la 50 milioane lei, suspendarea partiala sau totala, pe un termen de pana la 90 de zile, a autorizatiei acordate de BNR, sau retragerea autorizatiei acordate de banca centrala.

Cele doua banci pot contesta masura, fie la Consiliul de Administratie al BNR, fie direct la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 15 zile de la data comunicarii sanctiunii. Pe 14 august, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, iar rata dobanzii este de 5,25% pe an.

In cadrul acestei licitatii, cei 11 dealeri primari participanti au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. 

#bnr, #dealeri, #licitatie , #stiri BNR