ING: Stabilizarea cursului valutar a costat BNR 4,5 mld euro

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 13:03
2237 citiri
ING: Stabilizarea cursului valutar a costat BNR 4,5 mld euro

Din septembrie pana acum, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cheltuit 4,5 miliarde euro, pentru stabilizarea cursului valutar si pentru regularizarea inflatiei, estimeaza specialistii din cadrul ING.

"Banca centrala are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru cativa ani de acum inainte, daca doreste, in special daca tinem cont de piata valutara subtire din Romania (un volum mediu lunar de numai 4 miliarde de euro in acest an, fata de 13 miliarde euro in Ungaria, respectiv 21 miliarde euro in Polonia) si de imbunatatirea sentimentului din pietele financiare la nivel global, care sugereaza ca nu trebuie asteptate presiuni negative puternice asupra leului, precum cele din octombrie 2008 si de la inceputul lui 2009", se arata intr-o analiza ING, preluata de Mediafax.

Analistii ING arata totodata ca presiunile negative asupra monedei nationale au fost mai slabe pentru Romania decat pentru Ungaria, unde a fost inregistrata, in luna octombrie a anului trecut, cea mai accentuata crestere a volumelor tranzactionate (dintre cele trei tari analizate).

In plus, piata monetara romaneasca a avut cea mai puternica scadere a volumelor tranzactionate in luna august a acestui an, de 60%, fata de 20% in Ungaria si 2% in Polonia.

"Aceste evolutii pot sugera doua lucruri: pe de o parte, pe piata valutara spot a Romaniei ar putea avea loc mult mai putine tranzactii cu caracter speculativ; pe de alta parte, miscarile de curs de dupa octombrie 2008 ar putea sa fi fost dictate de fluxuri legate de comertul extern si de administrarea datoriei externe", considera analistii ING.

In ceea ce priveste cel de-al doilea scenariu, ING anticipeaza ca s-ar putea inregistra o noua slabire a ratei de schimb, pe masura ce datoria externa este platita, iar fluxurile speculative se restrang.

Totodata, aceste plati ar putea fi realizate de la rezerva BNR, pe fondul absentei furnizorilor importanti de lichiditate in euro de pe piata valutara spot.

In plus, o relansare semnificativa a activitatii economice ar conduce la cresterea cererii de importuri, determinand noi presiuni negative asupra leului, se arata in analiza ING.

Conform calculelor ING, BNR a cheltuit circa 4,5 miliarde de euro de la finele lunii septembrie a anului trecut pentru a preveni miscari abrupte ale ratei cursului de schimb.

"Totusi, merita subliniata posibilitatea ca ar fi putut exista interventii mai mari ale BNR decat cele estimate in unele luni din perioada analizata. Totodata, o alta chestiune importanta este ca BNR ar fi putut intra pe piata si din pozitia de cumparator de euro (...) ceea ce ar arata ca banca centrala percepe consolidarea leului, in contextul actual, drept un factor negativ pentru economia romaneasca", potrivit analistilor ING.

BNR ar putea permite o noua depreciere a leului fata de euro, deoarece nu a fost semnalata o corectie a dezechilibrului dintre veniturile salariale si productivitatea muncii in economia romaneasca.

 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#bnr, #cheltuieli, #curs, #economie, #ing, #relansare, #stabilitate , #stiri BNR