INS va calcula din 2012 inflatia si pe baza datelor din conturile nationale

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 13:28
1153 citiri
INS va calcula din 2012 inflatia si pe baza datelor din conturile nationale

Institutul National de Statistica va finaliza pana in 2012 trecerea la calculul indicelui preturilor de consum pe baza ponderilor rezultate din combinarea datelor inregistrate in conturile nationale si in ancheta bugetelor de familie, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Vergil Voineagu.

El a explicat ca utilizarea sistemului de ponderare exclusiv pe datele din conturile nationale se realizeaza in numai patru state, respectiv Finlanda, Franta, Luxembourg si Marea Britanie, informeaza Mediafax.

"Calendarul a inceput in 2008 si avem un program elaborat cu expertii de la BNR. Ca termen final de implementare avem 2012", a declarat seful INS, in cadrul unei conferinte la BNR.

In prezent, indicele preturile de consum se calculeaza doar pe baza anchetelor referitoare la bugetele de familie.

Voineagu a mai spus ca in prezent exista 17 state membre ale Uniunii Europene care utilizeaza metoda combinata de calcul a preturilor de consum.

Pe de alta parte, Constantin Chirca, director adjunct la Directia de statistica din BNR, a explicat ca atunci cand Romania va introduce noul sistem de calcul probabil si structura ponderilor in cosul de consum va arata altfel.

"Ceea ce am prezentat (analize privind traiectoria inflatiei - n.r.) are la baza structura cheltuielior rezultata numai din ancheta bugetelor de familie.

Comparand cu alte state, observam ca Romania are o pondere a serviciilor de 17%. (...)

Cred ca statistica oficiala, dupa ce o sa aiba sistem mixt de ponderare, o sa imi confirme ca noi nu o sa fim departe de Ungaria sau Polonia, desi poate ca o sa stam mai bine decat Bulgaria.

Dar, in comparatie cu Franta, serviciile din Romania nu vor avea o pondere de 40%, pentru ca nu exista nivelul economic de dezvoltare al Frantei", a explicat directorul BNR. 

#bugete, #calcul, #conturi, #inflatie, #ins , #stiri BNR