Isarescu avertizeaza: o crestere a TVA poate provoca un "soc inflationist"

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 12:42
2202 citiri
Isarescu avertizeaza: o crestere a TVA poate provoca un "soc inflationist"

Majorarea impozitelor, ca modalitate de corectie a dezechilibrelor economice, are si costuri inflationiste, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca o crestere a TVA poate provoca un "soc inflationist", precizeaza NewsIn.

inflatie".

Isarescu a precizat ca ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fara o temperare a cresterii economice.

"Nu poti face corectia dezechilibrelor externe si sa pastrezi cresterea economica, vad ca societatea romaneasca nu vrea sa inteleaga acest lucru", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu: Trebuie sa dai posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustare

"Mi se pare important sa se discute de convalescenta, acea perioada de dupa ajustare. Trebuie sa dai posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustare si sa tai acele doze care au fost daunatoare", a mai spus Isarescu.

El a afirmat ca nu poate avea loc ajustarea deficitului extern si totodata si crestere economica ridicata.

"Corectia inseamna undeva amputare (..). Orice ajustare are costuri in materie de crestere economica, poate sa aiba si in materie de inflatie", a spus guvernatorul bancii centrale.

El a aratat ca o corectie de deficit extern are costuri inflationiste daca se realizeaza prin curs, cel putin in proportia in care cursul este utilizat pentru aceasta ajustare, sau prin majorari de impozite.

Isarescu a afirmat ca ajustarea deficitului extern are costuri pe cresterea economica, daca se face prin temperarea creditului, cum a fost si cazul Romaniei, sau daca se face prin temperarea cheltuielilor guvernamentale.

"O corectie se face prin automatisme de piata sau prin politici. Un asemenea proces nu il controlezi foarte usor", a mai aratat Isarescu.

Ajustarea deficitului extern la 5-6% din PIB in acest an este excesiva

Ajustarea deficitului extern la 5-6% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an este una excesiva, in conditiile in care se face intr-un mod "suboptim total", a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Acum facem ajustarea intr-un mod subopttim total. (...) Banuiala mea e ca e o corectie excesiva si, daca e adevarat ce spun colegii mei de la Banca Nationala, sa ne ducem in 5-6% (din PIB), inseamna ca sectorul privat neguvernamental se corecteaza de la 8% la 0% (din PIB), ceea ce doare rau", a spus Isarescu.

El a mentionat ca, pe langa utilizarea unor instrumente pentru ajustarea deficitului de cont curent, pot aparea si factori care nu pot fi tinuti sub control, de exemplu efectele crizei financiare.

"O corectie excesiva vine din utilizarea instrumentelor, dar si a socului extern, precum si din comportamentul exgerat privind prognozele negative", a afirmat guvernatorul BNR.

El a prezentat mai multe costuri asupra economiei ca efect al ajustarii, respectiv cel asupra inflatiei - care s-a vazut la inceputul anului - sau cel asupra cresterii economice.

In 23 iunie, viceguvernatorul BNR Cristian Popa estima ca deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea corecta la aproximativ 6% din PIB in acest an.

In primele patru luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 78,9% fata de intervalul similar din 2008, pana la 1,18 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Ultima prognoza a guvernului si a Fondului Monetar International (FMI) indica o ajustare a deficitului de cont curent pana la aproximativ 7,5% din PIB in acest an, de la 12,4% din PIB in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #costuri, #impozite, #inflatie, #isarescu, #tva , #stiri BNR