Isarescu: Comportamentul bancilor pe timp de criza este mai normal ca al politicii fiscale

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 14:54
1221 citiri
Isarescu: Comportamentul bancilor pe timp de criza este mai normal ca al politicii fiscale

Comportamentul bancilor, care au franat puternic pe partea de creditare, fara a mai sustine astfel economia, care se comprima, este "mult mai normal" decat un comportament prociclic al politicii fiscale, a spus Isarescu, referindu-se la restrangerea cheltuielilor pe timp de criza, relateaza NewsIn.

"Comportamentul prociclic al sistemului bancar este mult mai normal decat cel al politicii fiscale, pentru ca bancile functioneaza pe baza intuitiei pietelor, a sentimentului", a spus Isarescu.

El a precizat ca bancile, in prezent, restructureaza creditele sau renunta la unele produse "esuate" si considera ca scaderea apetitului de creditare a clientilor noi este si un efect al estimarilor pesimiste privind evolutia economiei.

"Bancherii au retineri in legatura cu noii clienti daca toata lumea vorbeste de recesiune si, fara sa le iau apararea, cui sa dea credite?", a comentat guvernatorul.

Guvernatorul a mentionat ca nu vor fi "mari inovatii" in modul de functionare al pietelor, nici ulterior crizei financiare internationale, insa "se pune intrebarea cat de mult pot interveni autoritatile cu politici anticlice ca sa faca criza mai digerabila".

"Uneori, autoreglarea pietelor se face cu miscari brutale si decat sa faci autoreglare cu dureri de cap, mai bine faci alte lucruri", a mai spus Isarescu.

Anterior, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a mentionat ca "trebuie invatata lectia ca guvernul nu trebuie sa se implice mai mult decat a facut-o deja".

"E nevoie de restabilirea increderii, dar cred ca s-au implicat destul cu un deficit de 4,6% din PIB. Este suficient din partea Romaniei", a explicat Croitoru.

In 2008, deficitul bugetar a depasit 5% din PIB, in conditiile inflamarii cheltuielilor in ultimele luni din an. El a adaugat ca, in opinia sa, este nevoie de punerea accentului pe reformele structurale si nu pe "masuri punctuale". 

#criza, # economie, # creditare, # BNR , #stiri BNR