Isarescu: Contributiile enorme descurajeaza munca

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 23:23
1572 citiri
Isarescu: Contributiile enorme descurajeaza munca

Contributiile platite de firme si salariati sunt enorme pentru a mentine un anumit nivel al pensiilor, insa descurajeaza astfel munca, exact elementul care poate asigura un nivel ridicat al pensiilor, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"In primul rand, nu trebuie sa descurajam munca prin impozite foarte mari. (...) In momentul in care punem pe firme si pe salariatul roman contributii enorme, fara sa tinem un anumit echilibru pentru a plati un anumit nivel de pensii si ne uitam cu atentie la cifre, ne uitam ca descurajeaza munca, exact ceea ce poate sa asigure pensii mari", a spus Isarescu, la o emisiune difuzata marti de TVR 2.

El a afirmat ca aceasta situatie este una dintre "cele mai grave capcane" in care a intrat Romania, in conditiile in care a aparut un conflict pentru ca se doreste plata unor pensii mari.

"Romania are putini contribuabili, contributiile pentru asigurari sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din aceasta tara. In felul acesta descurajam munca si nu multumim nici protectia sociala. Este greu de iesit dintr-o asemenea situatie", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR, in varsta de peste 60 de ani, a mentionat ca se apropie de varsta pensionarii. "Putin mai am si sunt pensionar, si chiar ma sperii ca tinerii nu vor avea cu ce sa imi plateasca pensia, mai in gluma mai in serios", a afimat Isarescu.

Totodata, el a aratat ca toata lumea vrea sa traiasca mai bine, insa acest lucru nu se poate realiza prin legi aprobate de Parlament.

"Am mers la un moment dat in Parlament si am spus: Daca nivelul de trai poate fi determinat de o lege care trece in Parlament, spunti-mi mie tara in care nu se va trai bine! Este simplu.

Ce parlament nu vrea sa dea o lege care sa duca la cresterea nivelului de trai? Dar nu se poate. Deci nu trebuie sa ne imbatam atat de mult cu apa rece", a explicat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a afirmat ca rolul BNR este de a impune respect si de a aduce aminte societatii ca exista limite financiare.

"Aceste limite financiare izbesc foarte tare. Societatea nu trebuie sa fie nepregatita in a sti ca da cu capul intr-un zid cand isi permite sa cheltuiasca mult mai mult decat produce si nici sa se mire atunci cand creditorii externi ne intorc spatele", a continuat Isarescu.

El a spus ca este datoria BNR sa semnaleze care sunt limitele financiare ale tarii, care sunt echilibrele ce trebuie pastrate sau care este maximul de dezechilibru pe care si-l permite tara.

"Nu cred ca este neaparat o critica, este o datorie. Ar trebui sa fim criticati daca nu am spune. Uitati cat se discuta acum despre criza. Multe dintre greselile de acum s-au facut si acum 10 ani , si acum 40 de ani.

Si atunci iti pui intrebarea ce a invatat omenirea? De ce se repeta aceleasi greseli? Nu am o viziune atat de neclara despre criza cum vad acum in presa romaneasca. Cand ceva nu merge se numeste criza.

Criza financiara insamna prabusiri de banci, pierderi de economisiri. Definitia unei crizei financiare este mult mai clara. (...) Acum suntem intr-o recesiune", a mai spus Isarescu. 

Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#isarescu, #munca, #contributii, #taxe, #pensii, #bnr , #stiri BNR