Isarescu defineste o "guvernanta buna": disciplina fiscala si schimbare culturala

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 11:50
1184 citiri
Isarescu defineste o "guvernanta buna": disciplina fiscala si schimbare culturala

Guvernanta economica inseamna institutii puternice, politici adecvate si reguli, ceea ce presupune disciplina, inclusiv fiscala, si schimbare culturala, apreciza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Institutiile sunt esentiale pentru modul in care o tara este guvernata, si sunt rezultatul regulilor formale si informale dintr-o societate.

Asa cum spunea si Douglas North, laureat al Premiului Nobel: regulile formale sunt stabilite de catre stat prin legi si reglementari, in timp ce regulile informale provin din cultura, istoria si experienta fiecarei societati", a spus Isarescu, la un seminar privind guvernanta economica in UE, organizat la BNR.

Seful bancii centrale considera ca guvernanta implica nevoia de asigura stabilitate, transparenta si reguli predictibile care sa incurajeze competitia si sa permita accesul echitabil la servicii publice.

El a reaminitit ca dezvoltarea sustenabila rezida in consistenta politicilor economice si nu exista substitut pentru politici economice consistente, clare si orientate catre stabilitate.

"Criza internationala recenta a amplificat nevoia pentru reforme profunde in guvernanta economica, atat la nivel european, cat si global.

Asa cum spunea recent presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet: interdependentele internationale sunt prea mari pentru ca regulile exclusiv nationale sau regionale sa fie optimale si apare o nevoie evidenta pentru intarirea guvernantei la nivel mondial, in special pe partea financiara", a adaugat Isarescu.

In opinia sefului BNR, o guvernanta economica mai buna in UE si zona euro se poate atinge prin cinci piloni principali: disciplina fiscala, supreveghere economica, coordonare stransa, cadru legal solid pentru managementul crizelor, institutii puternice si reguli de baza in adoptarea deciziilor. 

#bnr, #guvernanta buna, #isarescu, #seful bnr , #stiri BNR