Isarescu: E un risc mai mic de depreciere a leului deci coboram tinta de inflatie

Joi, 07 Mai 2009, ora 12:37
1180 citiri
Isarescu: E un risc mai mic de depreciere a leului deci coboram tinta de inflatie

Reducerea relativa a riscului de depreciere a monedei nationale si contractia cererii au dus la revizuirea in scadere a prognozei de inflatie pe 2009 pana la 4,4%, de la 4,5%, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform Newsin.

Banca centrala a revizuit in usoara scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului, de la 4,5% cat estima anterior la 4,4%. De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

"BNR crede ca exista conditii favorabile unei dezinflatii mai rapide decat in perioada precedenta. Intervalul de incertitudine ramane relativ mare, chiar daca s-a mai diminuat comparativ cu prgnozele anterioare, iar intervalul de incertitudine este mai degraba in sensul unei iesiri in partea de jos din prognoza", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca BNR are motive suficiente sa creada ca "dezinflatia s-a instalat confortabil pentru urmatoarele trimestre" si a indicat ca principala presiune asupra inflatiei din primul trimestru a fost evolutia cursului de schimb.

"In trimestrul intai, atat economia romaneasca, cat si inflatia au platit pretul necesar ajustatii inevitabile a deficitului extern", a mai spus Isarescu.

Factorii ce sustin procesul dezinflationist sunt evolutia preturilor la produsele agro-alimentare, dupa un an agricol bun, si scaderea preturilor nominale la import, neluand in calcul evolutia cursului de schimb, a apreciat guvernatorul BNR.

#bnr, #depreciere, #inflatie, #isarescu, #leu , #stiri BNR