Isarescu: inflatia se va situa la finalul anului "in jur de 4%"

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 18:32
1059 citiri
Isarescu: inflatia se va situa la finalul anului "in jur de 4%"

Inflatia in Romania se va situa la finalul lui 2009 "in jur de 4%", intrand astfel in tinta stabilita de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza NewsIn.

"Potrivit datelor preliminare pe care le avem referitor la inflatia in luna septembrie, indicele preturilor de consum s-a situat sub nivelul de anul trecut. In consecinta, rata inflatiei in septembrie va fi semnificativ sub 5%.

Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si in octombrie, cu o scadere chiar mai pronuntata si sa ne apropiem astfel de tinta pentru sfarsitul anului. Pe final de 2009, inflatia va fi in jur de 4%", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR.

Potrivit ultimului raport asupra inflatiei, prognoza BNR pentru finalul anului este de 4,3%.

Isarescu a reamintit ca banca centrala este preocupata de stabilitatea preturilor, subliniind in acest sens ca este important ca tendinta actuala sa fie una de durata.

In plus, guvernatorul BNR a explicat ca prin politici echilibrate si "serioase", Romania se poate apropia pe termen mediu de inflatia medie in Uniunea Europeana.

#banca, #bnr, #centrala, #inflatie, #isarescu , #stiri BNR