Isarescu: Ne pare rau, ratam tinta de inflatie

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 16:46
1710 citiri
Isarescu: Ne pare rau, ratam tinta de inflatie

Guvernatorul Mugur Isarescu atrage atentia asupra faptului ca Romania va rata tinta de inflatie si considera ca aderarea la euro ar trebui prognozata, in mod realist, pentru anul 2015.

Intr-un amplu interviu acordat pentru Timpul, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a rememorat cateva momente importante din viata sa si a vorbit despre situatia economica actuala.

Intrebat cum si-a inceput cariera de finantist, guvernatorul a povestit cum a invatat sa numere. "Eram cinci persoane, era nenorocirea aceea din anii '50, si tata ii aseza mamei pe masa bancnote de 100 de lei, de 1.000 de lei, pana la 10. Ii numaram usor, dar venea de fiecare data cu un fisic din acela de 100 de lei de 1 leu, galbeni, modelul rusesc. Si pe aia ma chinuiam sa-i numar. Si bineinteles ca am avut ceva din mirosul banilor, in sensul acesta, de la dansul si de la serviciu", a declarat Mugur Isarescu.

Daca nu se poate rezista politic si social, toata lumea va pierde

Trecand la situatia actuala, guvernatorul recunoaste ca tinta de inflatie va fi ratata, ca urmare a deciziei Guvernului de a majora TVA.

"Eu as spune undeva intre 7,5 si 8. Ne pare rau, ratam tinta. Dar cand nu poti sa faci corectiile cu cifre nominale, le faci cu... inflatia. Punctul de vedere si al Bancii Nationale, si al meu este ca aceasta este o metoda categoric mai eficienta. Vedeti, functioneaza. Dar e si inechitabila, pentru ca ii loveste, in special, pe cei cu venituri fixe si venituri mai mici, si periculoasa, deoarece creeaza precedente.

Cand incepi sa te lupti cu inflatia iti dai seama cat de periculoasa e boala asta. E foarte parsiva. Speram insa ca la anul pe vremea aceasta sa revenim la 3%, daca nu se reimbolnaveste organismul social, in sensul unei obisnuinte cu inflatia. Ce inseamna aceasta? E inflatie mai mare, apar sindicatele, vor salarii mai mari, pensionarii vor pensii mai mari, toata lumea are dreptate aici. Dar, pana la urma, toata lumea pierde. Intr-o situatie in care toata lumea are dreptate, si nu se poate rezista politic si social, toata lumea va pierde", a explicat Mugur Isarescu.

Guvernatorul spune ca romanii trebuie sa inteleaga ca am intrat in "clubul Uniunii Europene", care nu este inflationist si nu doreste sa fie "contaminat" de pozitii inflationiste.

"De aici si rigiditatea noastra. N-as vrea sa se inteleaga ca suntem cinici sau neintelegatori la problemele sociale. Avem doua motive mari sa ne luptam cu inflatia. In afara de faptul ca este in mandatul nostru de Banca Centrala. Nu este echitabila, este o boala periculoasa si nu este acceptata in Uniunea Europeana. Ne autoexcludem, ne izolam. Sau o sa vina, ca sa spun asa, o vorba rea, o sa vina dansii sa ne spuna: "Dom'ne, va fac ordine in casa!" Ceea ce nu e de dorit", a mai spus Mugur Isarescu.

Tinta de aderare la euro in 2012 nu e realista

In ceea ce priveste tinta de aderare la zona euro in anul 2012, nici aceasta nu ramane realista.

"Trebuie rediscutata, insa nu amanata foarte mult. 2015 ar fi ca data, nu 2012. 2012 era intrarea in anticamera. Deci 2015. Tinta trebuie sa fie ambitioasa. Si este categoric ambitioasa. Dar trebuie sa fie si realista. Daca nu poti sa atingi deficitul bugetar de sub 3% intr-o maniera normala, nu sufocandu-te...", a raspuns guvernatorul.

Ce am avut in 2009? ...Si-au rupt picioarele intre ei

In opinia sa, programul politic gandit in 2009 pentru coalitia PSD-PD-L a fost cel corect si daca ar fi fost pus in practica acum lucrurile erau mult mai bune.

"Ce am avut noi in 2009? Am avut o majoritate extraordinara, vreo 70, aproape de 80 la suta care s-a batut... Si-au rupt picioarele intre ei. Acel program nu prevedea majorari de impozite. Programul nu prevedea reduceri globale de venituri, dimpotriva. Se reduceau numarul de posturi bugetate si salariile bugetarilor si se impingeau banii spre investitii, deci apareau salarii in alta parte. (...) Din pacate, acel program nu s-a putut aplica sau s-a aplicat cu intarziere.

Deci noutatea pe care pot sa v-o spun cu tarie este ca eu continui sa cred ca, daca programul era aplicat, scaderea era si mai mica si revenirea din 2010 nu era o noutate. In consecinta, vazand cata rezistenta exista, mai ales la corectia din domeniul bugetar, nu pot sa va dau decat un raspuns conditional: daca nu se revine, nu se intarzie si asa mai departe, cred ca avem toate sansele sa avem crestere economica in 2011", a mai spus Mugur Isarescu.

N-as vrea sa fiu in locul Guvernului

"Cea mai mare problema acum o constituie factura sociala, care, pe de o parte, este insuficienta din punct de vedere social si politic, iar pe de alta parte, este enorma din punct de vedere financiar si economic. Nu pot sa imi dau seama unde va gasi Guvernul acel echilibru pentru ca masurile de corectie - sa nu folosesc cuvantul "austeritate" - sa fie digerabile social si politic si sa fie suficiente din punct de vedere economic si financiar. Dezechilibrul este mare si cred ca ati auzit: pe factura cheltuielilor cu pensiile sunt deficite in jur de 3 sau peste 3 miliarde euro. (...)

N-as vrea sa fiu in locul Guvernului! Am fost in guvern intr-o perioada grea si stiu cat de greu gasesti o formula sa impaci imperativele financiare si economice cu cerintele, uneori zgomotoase, sociale. Am tratat cu profesorii. N-a fost deloc placut, pentru ca am ramas profesor in toata perioada asta. Nu stiu cum o sa procedeze Guvernul. A taiat, dar acolo unde este mare sensibilitate politica nu se reuseste. Problema este, in special, factura sociala", a atras atentia Mugur Isarescu.

#isarescu, #inflatie, #bnr, #euro , #stiri BNR