Isarescu: prognoza de inflatie, 8% pentru sfarsitul anului

Luni, 05 Iulie 2010, ora 13:16
1525 citiri
Isarescu: prognoza de inflatie, 8% pentru sfarsitul anului

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca potrivit ultimelor evaluari, rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8%, cifra care va fi inscrisa in acordul incheiat de autoritatile romane cu FMI, precizeaza Mediafax.

"Fara sa modificam tinta de inflatie (de 3,5 plus sau minus 1%-n.r.) pe 2010, avem o proiectie in care trebuie sa ne incadram, insa nu este proiectia noastra finala pentru acest an.

Proiectia finala o vom da probabil publicitatii la inceputul lunii august", a spus Isarescu.

"In mod categoric, cifra de inflatie pe finalul anului s-ar putea sa fie mai mica decat cea inscrisa in documentul cu Fondul", a mai spus Isarescu.

El sustine ca cresterea preturilor ca urmare a majorarii TVA la 24% va avea loc treptat.

"O astfel de crestere, transmisa integral, ar produce o crestere de circa 4,2 procente.

Insa, in cosul de consum exista produse cu TVA 9% si exista si produse cu TVA zero - ponderea fiind de cam 4% din IPC. 

Dintr-un calcul aritmetic, tinand cont si de aceste doua elemente, majorarea ar fi cu transmitere integrala de 3,9%", a mai spus Isarescu.

Deocamdata, majorarea TVA nu a fost adoptata integral de piata.

"Explicatia este un deficit substantial de cerere, o parte a agentilor economici nu au procedat la o transmitere integrala," a afirmat Isarescu.

"Bineinteles, din practica internatioanla, aceasta trecere se poate realiza si pe o perioada mai indelungata, de cateva luni", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#isarescu, #inflatie, #bnr , #stiri BNR