Isarescu: Romania intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii cheie

Joi, 02 Mai 2013, ora 17:18
1813 citiri
Isarescu: Romania intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii cheie

BNR intentioneaza sa demareze un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a CA, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca spera ca vestile din economie, inclusiv din agricultura, sa nu intrerupa acest proces.

"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim sa preanuntam ce vom face in urmatoarea sedinta, dar cand vorbim de redeucerea pe toate palierele a indicatorilor cu care masuram inflatia si de reducerea anticipatiilor inflationiste (...) Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un cilcu de reducere a ratelor de dobanda. Am inceput cu coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta", a spus Isarescu la conferinta de presa dupa sedinta Consiliului de Adminsitratie pe probleme de politica monetara.

Guvernatorul BNR a explicat ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.

"Vom incepe un ciclu pe care speram sa nu-l intrerupem, in functie de stirile din economie, care depind si de vreme (...) Un ciclu de cateva sesiuni de reducere in ceea ce priveste rate dobanzii de politica monetara. Nu vom ramane in niciun caz izolati de restul Europei", a afirmat seful bancii centrale.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratiei pe probleme de politica monetara este programata pe 1 iulie.

BNR a mentinut, joi, rata dobanzii cheie

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

Totodata, BNR a decis sa ingusteze coridorul simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobanzilor.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an fata de 1,25%.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim istoric, decizia fiind anticipata de majoritatea analistilor.

Romania are cea mai mare rata a dobanzii de politica monetara din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu reducere dobanda cheie, #Isarescu politica monetara , #stiri BNR