Isarescu: Salariile bugetarilor vor creste in 2011

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 16:09
1793 citiri
Isarescu: Salariile bugetarilor vor creste in 2011

Salariile angajatilor din sectorul bugetar vor creste anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicata de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care crede ca Guvernul si-a facut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei, potrivit Mediafax.

"Reducerea de 25% (a salariilor bugetarilor - n.r.) s-a aplicat la jumatate de an, ceea ce inseamna, chiar cu vorbele domnului Vladescu (fost ministru al Finantelor - n.r.), ca daca s-ar fi aplicat de la inceputul anului ar fi fost doar de circa 12%. (...)

Cu alte cuvinte, pentru ca o anumita reducere va trebui sa ramana si la anul, indiferent de cat va fi inflatia, asta iarasi pe un calcul aritmetic simplu, scaderea de la anul, comparativ cu 2009, adica inceputul acestui an, va fi mult mai mica decat cea care s-a aplicat incepand cu 1 iulie 2010", a declarat Isarescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Intrebat daca Guvernul si-a facut treaba de la inceputul crizei, guvernatorul BNR cred ca da in ceea ce priveste nevoia de ajustare a economiei.

"Acum ar trebui sa explicam ce inseamna ajustare. Si fac doua precizari: ajustarea era inevitabila in Romania , din timp ce nu mai aveam acele intrari de capital, apoi ajustarea macroeconomica se poate intampla oriunde", a continuat Isarescu.

El a reiterat ca ajustarea a inceput odata cu declansarea crizei in sectorul neguvernamental, fiind observata prin reducerea deficitului de cont curent de la circa 12% la peste 4%.

"Pe aceasta baza a inceput si ajustarea in sectorului guvernamental, mult mai timid, nu s-a facut la timp, nu s-a inteles. Ca sa se faca la timp trebuie in acelasi timp sa avem si o intelegere din partea societatii, sa fie acceptata. Cum sa se faca la timp? (...)

Nu cred ca cineva accepta usor sa i se reduca salariul. Cum sa spui ca este acceptat?

Este greu sa convingi societatea sa faca o asemenea ajustare. Si de fiecare data se cauta vinovati, de fiecare data se cauta scapari", a afirmat guvernatorul BNR.

Intrebat de ce nu au curaj politicienii sa ia masurile necesare la momentul potrivit, Isarescu a aratat ca astfel de actiuni sunt "costisitoare" din punct de vedere politic.

"A lua asemenea masuri costa voturi, costa deteriorarea increderii populatiei. Cum va spuneam nicaieri in lume nu sunt binevenite asemenea ajustari, dar uneori sunt inevitabile", a explicat oficilul bancii centrale.

El nu crede ca oamenii trebuie sa aiba intelegere fata de masurile adoptate de guvernanti, dar a reiterat ca politicienii trebuie sa invete sa fie mai atenti atunci cand adopta majorari ale veniturilor populatiei.

"Mai degraba lectia pe care trebuie sa o invatam este sa fim foarte atenti cand dam drumul la majorari pentru ca orice majorare de venituri, de pensii, este aclamata de catre public, dar in momentul in care nu se mai da deja costurile sunt mari, iar in momentul in care se incearca sa se ia, politic, chestiunea devine extrem de dureroasa", a mai spus Isarescu. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#isarescu, #salarii, #bugetari, #guvernator, #bnr , #stiri BNR