Isarescu se teme ca pietele vor interpreta negativ amanarea transei

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 23:22
2127 citiri
Isarescu se teme ca pietele vor interpreta negativ amanarea transei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a respectat conditiile din acordul cu FMI "cu marja de confort", insa criteriile care tin de adoptarea legilor, inclusiv a bugetului de stat pe 2010, nu au fost respectate, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, precizeaza NewsIn.

El a adaugat ca banca centrala va aborda problema amanarii transei "cu ingrijorare", dar BNR este pregatita sa raspunda situatiei.

Totodata Isarescu este de parere ca intarzierea transei FMI va ingreuneaza mult finantarea deficitului.

"Sunt ingrijorat pentru doua motive: primul va fi ca FMI va da un mesaj pozitiv, pentru ca majoritatea criteriilor au fost indeplinite, dar sunt sigur ca pietele nu vor percepe pozitiv, ci va fi o perceptie a neindeplinirii conditiilor", a declarat Isarescu.

Al doilea motiv de ingrijorare este dat de finantarea deficitului bugetar, "o problema acuta", ce pune constrangeri "foarte mari in ultimul trimestru din acest an, a subliniat guvernatorul.

"Stiu din anii precedenti - de 20 de ani nu stiu sa fi fost vreo exceptie - ca in noiembrie si in decembrie au fost depasite cheltuielile bugetare. Nu vad cum am face exceptie anul acesta", a mai afirmat Isarescu.

"Transa din decembrie va fi amanata. Probabil ca la inceputul lunii ianuarie va veni inca o delegatie sa semneze cu noul guvern, iar in jur de 20 ianuarie va fi aprobata transa in boardul FMI. Asta inseamna ca vom primi banii cu o intarziere de circa o luna si jumatate, daca totul merge cum trebuie", a afirmat una din sursele mentionate.

Cele mai multe tinte fixate pentru 30 septembrie in acord au fost indeplinite de Romania, au precizat sursele. FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro.

Reducerea deficitului bugetar spre 3% din PIB in 2011, in vederea adoptarii euro, "este o sarcina foarte grea" pentru Romania, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand insa ca se pot gasi resurse in acest sens.

"Exista diferite provocari legate de echilibru, insa nu cred ca nu vom gasi resurse. Fondurile europene reprezinta astfel de resurse si trebuie atrase, desi pana acum nu am reusit sa absorbim decat foarte putine", a spus Isarescu, intrebat care sunt solutiile pentru reducerea dezechilibrului bugetar, in conditiile prognozelor de crestere economica slaba in urmatorii doi ani.

 

#bnr, #cheltuieli, #deficit, #fmi, #isarescu, #transe , #stiri BNR