Isarescu: suntem incoerenti daca se vorbeste de reducerea TVA dupa 3 luni de la majorare

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:28
1340 citiri
Isarescu: suntem incoerenti daca se vorbeste de reducerea TVA dupa 3 luni de la majorare

Prima de risc a Romaniei, reflectata de CDS-ul cu 300 de puncte de baza peste cel al tarilor europene performante, reflecta incoerenta politicilor economice si a mesajului transmis in exterior, pentru ca fundamentele nu justifica ecartul, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"CDS in Romania reflecta o coerenta scazuta, ca sa nu zic altfel, daca nu in politici, macar in mesajul pe care-l transmitem in exterior. Platim cu totii si cautam vinovati in alte locuri decat ar trebui (..)

Cum putem sa vorbim de coerenta daca discursul public vorbeste acum de reducerea TVA ca o solutie de iesire din criza. Suntem total incoerenti daca dupa trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a spus Isarescu, la seminarul "Romania, incotro? Cum sa redam increderea?".

Guvernatorul BNR a continuat aratand ca Romania a fost obligata sa creasca TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrange deficitul bugetar, iar aceasta masura a afectat semnificativ conduita politicii monetare.

"Prin forta lucrurilor, tara asta a trebuit sa majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a interupt noua, BNR, un intreg ciclu de reducere a dobanzii si nu este o chestie de joaca, sa ai o anumita tinuta in politica monetara si sa fii intrerupt brutal, si chiar sa existe riscul intoarcerii", a afirmat Isarescu.

Oficialul bancii centrale s-a declarat de partea celor care spun ca factorul esential in diferentierea statelor democratice este coerenta politicilor publice, a politicilor economice si financiare.

"Se dezvolta tarile care, cu perseverenta, dovedesc coerenta in politicile economice si financiare, care dovedesc maturitatate a politicilor, coerenta statala, care au capacitatea de a nu se lasa influentate de cicluri. Dezvoltarea depinde de calitatea oamenilor, a elitelor, de cultura, nivelul cultural este esential (...)

Cautam uneori vinovati in toate partile. Nu exista substitut pentru coerenta politicilor economice si financiare", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca, de multe ori, un guvern ia masuri care sunt consistente, dar de care beneficiaza alt guvern. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#majorare TVA, # reducere TVA, #isarescu, #bnr , #stiri BNR