Isarescu, un nou mandat?

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 14:41
2224 citiri
Isarescu, un nou mandat?

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca este interesat de un nou mandat de guvernator al bancii centrale, pozitie pe care o ocupa de aproape 19 ani.

"Cum mai este ceva vreme pana voi implini varsta de 65 de ani, nu intentionez sa ma pensionez", a raspuns Isarescu intrebat de MEDIAFAX daca este interesat de un nou mandat de guvernator al Bancii Nationale.

Actualul Consiliu de Administratie (CA) al BNR a fost numit de Parlament la sfarsitul lunii septembrie 2004, cand legislativul a stabilit si ca mandatul conducerii bancii centrale sa fie redus de la sase la cinci ani. Astfel, mandatul actualului CA va expira in mai putin de patru luni.

In urma cu cinci ani, alaturi de Mugur Isarescu au mai fost numiti in Consiliul de Administratie al BNR Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Cristian Popa - viceguvernator, Eugen Dijmarescu - viceguvernator, si cinci membri fara functii executive: Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu.

Noua conducere a BNR va fi stabilita de Parlament pe baza propunerilor inaintate de partide.

Avand in prezent 59 de ani, Mugur Isarescu a preluat la varsta de 40 de ani, in septembrie 1990, pozitia de guvernator al BNR, pe care a parasit-o temporar doar in perioada 22 decembrie 1999 - 28 noiembrie 2000, cand a fost numit premier.

Isarescu a absolvit in 1971 Academia de Studii Economice - Facultatea de Relatii Economice Internationale si a obtinut doctoratul in economie cu teza "Politici ale ratelor de schimb". A publicat cateva zeci de lucrari, a primit distinctii de la mai multe universitati din tara si strainatate, iar din 2006 este membru titlular al Academiei Romane.

#bnr, #isarescu, #mandat , #stiri BNR