Isarescu: "Vom fi generosi si cu reducerea rezervelor la valuta"

Joi, 14 Mai 2009, ora 16:14
2060 citiri
Isarescu: "Vom fi generosi si cu reducerea rezervelor la valuta"

Romania are interesul sa atraga toti banii pusi la dispozitie de FMI, iar BNR va stabiliza rezerva valutara in urma reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) si prin cumparari de valuta din piata, odata cu stabilizarea cursului de schimb, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform Newsin.

"Am discutat in cadrul consiliului de administratie, fara a da o traiectorie clara, despre reducerea rezervelor minime. Pentru a intra in anticamera zonei euro, ERM II, in 2012, rezervele minime obligatorii trebuie aduse si la lei si la valuta la 2-5%, iar timp mult nu mai e.

Avem acest acord cu Fondul si va trebui sa vedem si care este necesarul de finantare", a precizat guvernatorul. El a spus ca, in prezent, banca centrala plateste o dobanda "generoasa" pentru rezervele minime tinute de bancile comerciale, care ar primi sume mai mici daca ar decide sa faca plasamente cu banii respectivi pe pietele internationale.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ofera bancilor comerciale dobanzi anuale de 5,90% pentru rezervele minime obligatorii in lei, 2,65% pentru cele in euro si 1,10% pentru cele in dolari.

In prezent, bancile trebuie sa plaseze la banca centrala 18% din valoarea pasivelor in lei, cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani, respectiv de 40% din pasivele in valuta cu scadenta similara, in vreme ce pasivelor in lei si valuta cu scadente reziduale de peste 2 ani li se aplica un nivel 0%.

BNR nu a finantat deficitul bugetar, dar MFP a creat o piata adanca de titluri de stat

"BNR nu poate finanta nici cu un cent deficitul bugetar in mod direct, fiind tehnic imposibil. In acceptiunea mea, in mod indirect ar putea insemna asigurarea lichiditatii in piata la un nivel suficient pentru ca din piata monetara sa se poata finanta si bancile comerciale si Ministerul Finantelor Publice (MFP, n.r.)", a explicat Isarescu.

El a precizat ca a asigura lichiditate in piata nu este similar cu a sprijini Ministerul de Finante, iar dobanzile ridicate din piata inseamna o lipsa de lichiditate sau un comportament "vicios".

"Am coborat in ultimele luni dobanzile de la un nivel ridicat, dar ele urcasera cu mult inainte ca MFP sa apara cu titluri de stat. Noi am urmarit reducerea dobanzilor de dinainte si am urmarit corectitudinea jucatorilor. Mi se pare normal ca ministerul sa se finanteze la dobanzi in apropierea dobanzilor cheie", a mentionat el.

Pe de alta parte, "cu aceasta ocazie, s-a creat si o piata adanca de titluri de stat", incurajand si piata secundara a titlurilor de stat, a mentionat Isarescu, care a mai spus ca, in aceasta perioada, piata titlurilor de stat a crescut de la 7-10 miliarde lei la 30 miliarde lei.

"Si bancile comerciale se pot finanta mai usor si isi pot asigura lichiditatea. Am transformat un moment greu intr-o oportunitate si un instrument absolut necesar", a mai spus guvernatorul.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#banci, #bnr, #deficit, #dobanzi, #fmi, #stat, #titluri , #stiri BNR