Japonia iese din recesiune cu un numar record de someri

Vineri, 28 August 2009, ora 11:17
881 citiri
Japonia iese din recesiune cu un numar record de someri

Japonia, impreuna cu Franta si Germania au depasit criza financiara, dar in Japonia, rata somajului a urcat la nivelul record de 5,7% in iulie si deflatia s-a inrautatit, transmite NewsIn.

Numarul mare de someri si rata deflatiei care s-a inrautatit afecteaza grav imaginea premierului Taro Aso, chiar in preajma alegerilor.

Cifra a depasit estimarile analistilor, depasind nivelul de 5,5% inregistrat in aprilie 2003. Preturile de consum au scazut cu 2,2%, in termeni anuali.

"Economia este factorul cheie pentru alegeri. Populatia isi canalizeaza nemultumirile in mod firesc catre actualul guvern", a spus Masamichi Adachi, economist in cadrul JPMorgan Chase & Co.

Cu toate acestea, economia Japoniei a iesit in al doilea trimestru din cea mai grava recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial, dupa ce exporturile si cheltuielile de consum au crescut.

Produsul intern brut (PIB) a crescut 3,7% in termeni anuali, in cele trei luni incheiate in 30 iunie, marcand prima crestere din ultimele cinci trimestre. In primele trei luni ale anului, economia nipona a scazut cu 11,7%.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#japonia, #recesiune, #criza, #someri , #stiri BNR