Lazea: BNR ar putea da, azi, primul semn in relaxarea politicii monetare

Marti, 30 Iunie 2009, ora 11:51
1454 citiri
Lazea: BNR ar putea da, azi, primul semn in relaxarea politicii monetare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea da primul semn in relaxarea politicii monetare in cadrul sedintei de marti, a spus economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a mentionat ca relaxarea politicii monetare depinde "in mod crucial si critic" de intarirea politicii fiscale si salariale, precizeaza NewsIn.

"Reducerea restrictivitatii politicii monetare, probabil, va avea loc. Veti vedea, probabil, un prim semn chiar azi, fara sa anticipez cumva decizia din sedinta de politica monetara, dar relaxarea politicii monetare depinde in mod crucial si critic de intarirea politicii salariale si fiscale", a spus Lazea.

El a mentionat ca, in opinia sa, mixul de politici economice din 2008 a fost "nefericit", in conditiile in care politicile fiscala si salariala "extrem de laxe" au fost compensate de politica monetara "extrem de tare".

"Noi am spus ca numai in cazul in care politica salariala si cea fiscala se vor intari, numai in aceasta masura politica monetara se va putea relaxa pentru a ajunge la un echilibru, o combinatie sustenabila si corecta", a mai spus economistul-sef al bancii centrale.

Majoritatea analistilor estimeaza ca BNR va cobori, marti, dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9% pe an, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru, si nu exclud o scadere a ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati mai mari in piata.

#lazea, #bnr, #politica, #monetara, #fiscal, #salariu , #stiri BNR