BNR: Este o iluzie ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare

Joi, 27 Februarie 2020, ora 12:24
6985 citiri
BNR: Este o iluzie ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare
Foto: Pixabay

Societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru, a afirmat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

"Acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii, ele sunt mai multe. Eu am inregistrat noua iluzii legate de buget si acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci cand Romania este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 - 2015. In celelalte perioade, cand nu aveam pe cineva sa ne urmareasca, echilibrul bugetar este lasat la voia intamplarii.

Prima iluzie este ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare. Auzi pe ici si pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunand ce grozava este Romania ca are cota unica, ca pe baza ei se poate construi... Intrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unica? Vreau sa o vad si eu", a spus Lazea, in cadrul unui forum de specialitate.

Acesta a subliniat ca in 2005 erau 16% impozit pe profit, 16% impozitul pe venit si 19% TVA.

"Ideea era toata lumea, dar absolut toata lumea, plateste aceste rate, fara exceptie. Le-am redus in 2005, dar toata lumea sa le plateasca. Ce avem astazi, dupa ce Codul Fiscal, incepand cu 2015, a fost tot relaxat. La impozitul pe profit, 16% mai platesc vreo 25.000 de firme, restul se califica acum mai nou ca fiind microintreprinderi si platesc 1% pe cifra de afaceri.

Cu alte cuvinte, dar ca firma ai mai mult de 6% profit, platesti mai putin impozit la stat. Daca ai 7% profit platesti mai putin decat ar fi trebuit sa platesti cu 16%", a mai spus Lazea.

Economistul-sef al BNR a subliniat ca "impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10%, iar unele categorii profesionale sunt exceptate".

"TVA are trei trepte, nu mai este 19%, este 19% sau 9% sau 5%, dar atentie, treptele acestea aproape in cvasitotalitatea lor sunt mai mici decat treptele corespunzatoare a statelor din jur. Atat a mai ramas din asa numita mareata cota unica", a mai spus Lazea. Acesta a adaugat ca nu a fost adeptul cotei unice.

#cota unica de impozitare Romania , #stiri BNR