Lazea(BNR): Unele dintre proiectele de atragere a fondurilor europene, facute probabil la comanda

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 16:37
844 citiri
Lazea(BNR): Unele dintre proiectele de atragere a fondurilor europene, facute probabil la comanda

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat luni ca diferenta dintre proiectele pentru care s-a semnat un contract (64%)si cele efectiv platite (12%) este prea mare, unele dintre proiecte fiind probabil facute la comanda, doar ca sa iasa la numar, relateaza NewsIn.

"Intre 2007 si 2010 s-ar putea atrage 8,7 miliarde euro. Din aceasta suma, 76% este acoperita de proiecte existente, 64% din totalul mare sunt contracte semnate, dar numai pentru 12% sunt bani efectiv platiti.

Intrebarea este de ce exista o discrepanta asa de mare intre 64% si 12%", a spus Valentin Lazea.

El sustine ca nu se poate banui doar birocratia de la Bruxelles si de la Bucuresti pentru aceasta discrepanta.

"Inseamna ca sunt proiecte facute la comanda, multe din ele nebancabile, doar ca sa iasa la numar, de catre diverse entitati, inclusiv de catre IMM-uri, cu consultanti mai mult sau mai putin calificati", a explicat Lazea, mentionand ca aceasta reprezinta opinia sa proprie.

Intrebat daca este posibil ca unele dintre proiectele facute "la comanda" sa fi fost facute de catre institutii ale statului, Lazea nu a exclus acest fapt.

"Tot ce se poate, nu am nicio dovada, dar este foarte posibil", a spus el, adaugand ca daca proiectele nu sunt bancabile, nu vor avea niciun viitor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lazea, # bnr, # fonduri, # europene , #stiri BNR