Lazea: Rezolvarile crizei mondiale aduc "hazard moral"

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 11:57
1876 citiri
Lazea: Rezolvarile crizei mondiale aduc "hazard moral"

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat sambata ca la nivel international exista in prezent patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor aparute pe fondul crizei mondiale, care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb "hazard moral", precizeaza NewsIn.

"Exista actualmente patru tipuri de "rezolvari" ale problemelor care nu fac decat sa amane solutionarea lor pe fond, generand in schimb hazard moral. In primul rand, politici monetare laxe cu rate ale dobanzilor de politica monetara sub rata inflatiei, care ii recompenseaza nemeritat pe datornici, in timp ce ii penalizeazea pe deponenti, descurajand economisirea", a spus Lazea.

Economistul-sef al BNR a spus ca, in al doilea rand, politicile fiscale laxe recompenseaza in mod nemeritat generatia actuala, in detrimental generatiilor viitoare care vor trebui sa achite nota de plata.

Valentin Lazea a facut referire la economistul John Maynard Keynes care spunea ca "pe termen lung toti vom fi morti".

"In al treilea rand modul in care au fost salvate multe banci, prin apel de fonduri bugetare, recompenseaza bancherii imprudenti si penalizeaza toti platitorii de taxe. In al patrulea rand SUA isi rezolva problemele interne tiparind bani non-stop, inflatia fiind resimtita indeosebi in tarile emergente, unde ponderea alimentelor si a combustibililor in cosul de consum este mult mai mare", a mai spus Lazea.

De asemenea, el a mai spus ca exista apeluri de a emite eurobonduri inainte ca statele din sudul Europei sa-si puna ordine in finante, ceea ce ar recompensa statele nedisciplinate din sud in detrimentul statelor disciplinate.

"Daca se doreste reducerea hazardului moral, atunci majoritatea politicilor curente ar trebui revazute. Politicile monetare ar trebui intarite de indata ce cresterea economica modesta (fie ea si sub potential) se va fi instalat.

Numai astfel poate fi reluat ciclul economisire - creditare - investire. Politicile fiscale ar trebui sa inceteze cu subventiile nesustenabile pentru populatie si firme. Generatia prezenta nu a platit inca pentru greselile ei, nici pentru traiul peste posibilitati", a declarat Valentin Lazea.

El a spus ca bancilor salvate cu banii contribuabililor ar trebui sa li se interzica distribuirea de dividende catre actionari, de bonusuri catre directori si de cresteri salariale catre angajati pana cand datoria catre stat nu va fi fost platita in integralitate.

Aceasta este o solutie superioara fata de taxarea aplicata fara discriminare tuturor bancilor.

Rolul dolarului ca principala moneda de rezerva ar trebui pus in discutie, daca politicile de Quantitative Easing continua, a mai spus economistul-sef al BNR.

"In zona euro, n-ar trebui ignorata solutia excluderii tarilor care se dovedesc incapabile sau lipsite de vointa de a se reforma. Lasarea acestora la discretia pietelor de capital trebuie sa reprezinte o amenintare credibila", a adaugat Lazea.

El a declarat ca erorile trecutului trebuie sa fie platite de catre aceleasi generatii/state/institutii/indivizi care le-au cauzat si sa nu fie transferate, prin politici "mioape", asupra tertilor.

Dar, pentru ca acestea sa se intample, este necesara o schimbare majora a atitudinii publicului, care nu poate avea loc fara un leadership politic puternic.

Valentin Lazea a participat sambata la un seminar organizat de BCR in statiunea Mamaia pe tema "Perspective macroeconomice pentru economia romaneasca". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lazea bnr, #lazea, #criza economica, #solutii criza economica , #stiri BNR